Cenevre-2 tartışmaları yoğunlaşıyor

Cenevre-2 tartışmaları yoğunlaşıyor

BM, ABD, Rusya, Arap Birliği temsilcileri Cenevre-2 Konferansı'nın hazırlıkları kapsamında bir araya geldi. Taraflar Suriye Özel Temsilcisi Lahktdar El İbrahimi başkanlığında bugün sabah saatlerinde Cenevre’de toplandı.

Toplantının ağırlıklı olarak hala belirsizliğini koruyan konferans katılımcıları konusunda gelişme kaydedilmesi bekleniyor. 

El İbrahimi sabah saatlerinde ilk olarak ABD ve Rus yetkilileri ile görüşürken, toplantıya öğleden sonra Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin diğer üç daimi üyesi olan Fransa, İngiltere ve Çin'den de yetkilileri de katıldı.

Konferansın hazırlık görüşmelerinde, İran ve Suudi Arabistan'ın da 22 Ocak'taki konferansa katılıp katılmayacaklarının kararlaştırılması hedefleniyor. 

Cenevre 2 Konferansı'na Suriye'deki ihtilaf halindeki, isyancı gruplardan kimlerin katılacağı ise belirsizliğini koruyor.

Şam yönetimi İsviçre'ye göndereceği heyeti açıklamıştı. Suriye konulu Cenevre 2 Konferansı'na katılacak taraflar için uzlaşma sağlanamadığından birçok kez tarihi ertelenmişti. 

SURİYE MUHALEFETİNDEN ÇATIŞMALARI DURDURMA ÇAĞRISI 

Diğer yandan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), BM’ye Suriye’deki çatışmanın sona erdirilmesi için somut önlem alma çağrısında bulundu.

SMDK Sözcüsü Necip Gadbiyan, Güvenlik Konseyi’nin, insani krize ve silahların gelişi güzel kullanımına son vermek ve radikallerin devrimi gasp etmesini engellemek için somut önlemler üzerinde odaklanması gerektiğini belirtti.

SMDK sözcüsü, “Ocak ayında yapılması planlanan görüşmelerin yaklaşması bağlamında BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki şiddetin tırmanmasını önlemek için kararlı, somut adımları atmaya hazır olmalı” diye vurguladı.

Gadbiyan, bu önlemlerin, müzakere sürecinin başarıyla tamamlanması için gerekli olduğunu ifade etti.

MUHALEFET HEYETİNİ AÇIKLADI

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yöneticilerinden Mişel Kilo, Suriye muhalefetinin Cenevre-2 konferansında tek heyetle temsil edileceğini açıkladı.

Heyete Özgür Suriye Ordusu ile bölgesel konseylerin temsilcilerinin de katılacağını ifade eden Kilo, heyetin müzakereciler, danışmanlar ve uzmanlar diye 3 gruptan oluşacağını belirtti.