Cenevre-3 şimdiden tıkanmaya başladı

Edinilen bilgilere göre, BM tarafından davet edilmesi beklenen 4 Kürt temsilcinin davetiyeleri, Ankara’nın girişimleri sonucu son anda önlendi.

Cenevre-3’e davet edilen Heysem Menna, Kürt temsilcilerinin bulunmayacağı bir toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Edinilen bilgilere göre, BM tarafından davet edilmesi beklenen 4 Kürt temsilcinin davetiyeleri, Ankara’nın girişimleri sonucu son anda önlendi.

Diğer yandan, Türkiye ve Suudi Arabistan kontrolündeki Riyad grubu arasında, Cenevre konusunda çelişki ve çatışmalar devam ediyor.

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Heysem Menna, Kürt halkının temsilcilerinin Cenevre görüşmelerine davet edilmemesi üzerine BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura tarafından kendisine gönderilen kişisel daveti reddetti.

Cenere-3 görüşmelerine katılacak olan muhalefet gruplarının temsilcilerinin belirlenmesi için gerekli resmi davetiyeler dün akşam saatlerinde BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel temsilcisi Staffan De Mistura tarafından ilgili kesimlere ulaştırıldı.

Cenevre-3 toplantısına kişisel olarak davet edilen Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Heysem Menaa, PYD ve Rojava demokratik özerk yönetimi temsilcilerinin Cenevre görüşmelerine davet edilmemelerine karşı çıkarak şahsı için yapılan daveti reddetti.

MÜSLIM CENEVRE’DE

Bu arada PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve beraberindeki heyetin İsviçre’deki temasları devam ediyor. Cenevre’ye davet edilmemelerini değerlendiren Müslim, ‘’Kürtlerin katılmadığı bir toplantı sonuç getirmez’’ dedi.

4 KÜRT TEMSİLCİNİN DAVETİYELERİ ASKIYA ALINDI

Diplomatik çevrelerden edinilen bilgilere göre, BM’nin dün hazırladığı 16 kişilik listede, Salih Müslim dahil 4 Kürt temsilci bulunuyordu. Ancak Türkiye’nin girişimleri sonucu davetiyeler sadece 12 kişiye ulaştırıldı ve Kürt temsilcilerinin davetiyeleri askıya alındı.

RİYAD GRUBU

Diğer yandan, sözde Suriye muhalefeti adına Cenevre-3 toplantısına davet edilen ve büyük çoğunluğu Selefi yapılardan oluşan ‘Riyad grubu’ arasındaki çelişki ve çatışmaların henüz çözülmesi kaydedildi. Riyad grubu sözcüsü, davet aldıklarını ancak ‘bazı çelişkilerden kaynaklı, katılıp katılmayacaklarını bugün belirleyeceklerini’ söyledi.