Cenevre-3 yine ertelendi/YENİLENDİ I

Yarın başlaması gereken Cenevre-3 toplantısı yine ertelendi.

Suriye’de siyasi çözüm geliştirmek amacıyla yarın başlaması planlanan Cenevre- 3 ikinci bir kez yine belli olmayan bir tarihe ertelendi.  Toplantının ertelenme nedeni ise BM Suriye özel temsilcisi  Staffan de Mistura tarafından davetiye gönderilen muhalif grupların kendi içerisindeki anlaşmazlıktan kaynaklı olduğu öğrenildi. Özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan destekli olarak bilinen Riyad grubu içinde sorunların yaşandığı bildirildi.

Yine Rusya’nın Cenevre -3’ün bu nedenlerden kaynaklı ikinci bir kez yeniden ertelenmesine karşı çıktığı ve toplantının başlaması gerektiğini belirttiği bildirildi.

‘PYD VE MSD DE MİSTURA'NIN EKİBİ İLE GÖRÜŞÜYOR’

Cenevre-3’e davet edilmeyen PYD ve Demokratik Suriye Meclisi heyeti ise siyasi temaslarına devam ediyor. Dün Amerika ve Rus yetkililerle ile bir araya gelen heyet bu saatlerde ise Suriye Özel temsilcisi De Mistura’nın ekibi ile bir toplantı gerçekleştiriyor.

Cenevre-3 bireysel olarak davet edilen MSD Eşbaşkanı Heysem Menna toplantıya PYD ve MSD katılmadan bireysel olarak kendisinin katılmayacağını ve taleplerini içeren bir mektup de Mistura’ya göndermişti. Menna’nın mektubuna cevaben bu saatlerde De Mistura’nın ekibi ile PYD ve MSD heyeti bir toplantı gerçekleştiriyor.

Öte yandan Cenevre-3 bir kez daha ertelenmesini değerlendiren MSD Eşbaşkanı Ilham Ehmed, “Kendi içlerinde bir çözüm ve anlaşma üretemeyen güçler Suriye’nin geleceğinde söz sahibi yapılmak isteniyor. Bu ertelenme bir kez yine aslında birçok gerçekliği gözler önüne koydu. Suriye halklarında hiçbir karşılığı olmayan güçler ile çözüm üretmeyi düşünmek başından beri yanlıştı zaten” dedi. 

Bu arada, Kürtlerin yarın Cenevre'de yapmayı planladığı protesto eylemi toplantının ertelenmesinden dolayı iptal edildi.