Cenevre-8’in tarihi netleşti: 28 Kasım

Cenevre görüşmelerinin 8. turunun öngörüldüğü gibi 28 Kasım’da başlayacağını duyuruldu.

BM Cenevre bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm geliştirmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinin 8. turunun 28 Kasım’da başlayacağı duyuruldu.

Açıklamada BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın 26 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Suriye konulu toplantının ardından Cenevre görüşmelerine yönelik yoğun istişareler gerçekleştirdiği ifade edildi.

De Mistura’nın görüşmelere dönük hem bölgesel hem Avrupa hem de ABD ve Rus yetkililerle konuya ilişkin birçok görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi. De Mistura’nın yardımcısı Ramzy Ezzeldin Ramzy’nin Riyad’daki görüşmelerini tamamladığı belirtildi. Açıklamada ayrıca konuya ilişkin bugün Fransız yetkililerle gelecek hafta ise Cenevre’de Rus delegasyonu ile görüşmeler gerçekleştirileceği belirtildi.

Cenevre görüşmelerinin 8. turunun BM Güvenlik Konsey’in 2015 yılında Suriye'ye dönük aldığı 2254 sayılı karar doğrultusunda gerçekleştirileceği ifade edilen açıklamada, görüşmelere kimlerin katılacağına yönelik herhangi bir bilgi verilmedi.

Kürtlerin gerçek temsilcilerinin davet edilmediği Cenevre görüşmeleri, bugüne kadar 7 defa denenmesine rağmen herhangi bir sonuca varılmamıştı.