Cenevre’de Suriye müzakereleri 10 Mart’ta başlayacak

Suriye savaşına siyasi bir çözüm bulmak iddiasındaki müzakerelerin 10 Mart günü Cenevre’de yeniden başlayacağı bildirildi.

Birlemiş Milletler çatısı altındaki görüşmeleri, 27 Şubat’ta başlayan ateşkesten sonraki ilk görüşmeler olacak. Taraflar karşılıklı olarak birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlasa da, genel anlamda ilerlemeler kaydedildiği ifade ediliyor.

BM’nin Suriye özel elçisi Staffan de Mistura, Cenevre müzakerelerini önce 7 Mart’a, ardından da 9 Mart’a ertelemişti.

Arap gazetesi El Hayat’a konuşan Mistura, “Sanıyorum ki 10 Mart’ta başlayacağız” dedi.

Mistura, “Sürecin gündemi bellidir: Birincisi yeni bir hükümet kurmak amacıyla görüşmeler yürütmek, ikincisi yeni bir Anayasa ve üçüncüsü 18 ay içerisinde parlamento ve başkanlık seçimleri” dedi.

BM özel görevlisi, birkaç gün önce yaptığı başka bir açıklamada, Başar El Esad’ın geleceğine Suriyelilerin kendilerinin karar vermesi gerektiğini söylemişti. Esad 2000 yılından beri iktidarda bulunuyor.

Cumartesi günü bir açıklama yapan Suudi Arabistan ise geçiş hükümetinin kurulmasıyla birlikte Esad’ın gitmesi gerektiğini belirtti.

Cenevre görüşmelerinde ilk tur Şubat ayı başında başlamış ancak anlaşmazlıklar nedeniyle kısa sürmüştü. İlk turdaki başarısızlık ardından, yeni görüşmelere zemin oluşturmak ve insani yardımların geçişlerini sağlamak amacıyla ABD ve Rusya gözetiminde “düşmanlıklara son verilmesi” anlaşması yapıldı.