Cenevre öncesi Suriye’de savaş şiddetleniyor

Cenevre öncesi Suriye’de savaş şiddetleniyor

Suriye’nin Halep, Şam, Deir ez-Zor, Humus kentlerinde Suriye ordusu ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda Suriye ordusunun savaş uçakları ve helikopter kullanması sivil kayıpları artırıyor. Yerleşim yerlerini terk eden siviller soğuk ve açlıkla karşı karşıya kalıyor.

Batı medyasının Suriye'deki çatışmalara ilişkin temel referansı olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi,  Suriye hava kuvvetlerinin Halep'te son on gündür düzenlediği bombardımanda 410 kişinin öldüğünü açıkladı.  15-24 Aralık arası yapılan bombardımanlarda ölenlerden 117'sinin çocuk, 34'ünün kadın, 30'unun "isyancı", 9'unun El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti üyesi olduğu belirtildi.

ABD VE AB'DEN TEPKİ

Bugün Halep'in doğusundaki Sakhur semtinin hedef alındığı belirtilirken, El Kaideli gruplar ve "muhalefet" olarak adlandırılan silahlı grupların Suriye ordusu ile çatıştığı Nakrin alanına uçakların TNT yüklü varilleri boşalttığı iddia edildi.

Amerikalıların Halep'teki bombardımana ilişkin eleştirilerine yanıt veren Şam yönetimi, siviller içerisinde bulunan yabancı savaşçıları hedef aldıklarını savundu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Halep ve çevresinde düzenlenen ve hedef gözetmeyen saldırılar kınanmıştı.  ABD, Şam hükümetinden sivil nüfusu koruma ve insani yardımların güvenli ve engelsiz bir şekilde yerlerine ulaştırılması yükümlülüklerini yerine getirmesini istemişti.

Avrupa Birliği dışilişki temsilcisi Catherine Ashton Halep'teki saldırıları ve yıkışı etkileri nedeniyle "ürkütücü" olan TNT varillerinin kulllanımından "çok endişeli" olduklarını belirterek, şiddete derhal son verilmesini istedi.  Her koşulta insan haklarına saygı gösterilmesini isteyen Ashton, tüm tarafları 22 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak toplantıya katılmaya çağırdı. 

Suriye muhalefeti de Salı günü yaptığı açıklamada Halep'teki hava saldırılarının devam etmesi halinde Ocak ayında Cenevre'de yapılacak konferansa katılmayacakları uyarısında bulundu.

ŞAVAŞ LEVHALARI

Cenevre toplantısı öncesi çatışmalar şiddetlenirken, "savaş levhaları" da ortaya çıktı. Halep'teki levhalarda “dikkat keskin nişanların var” yazıyor.

Selahaddin ve Seyf'ud Devle bölgelerindeki binalara gizlenen keskin nişancılar, sokakta hareket eden her şeye ateş açıyor. Sivilleri, keskin nişancılara karşı korumak için yoğun çaba gösteren muhalifler, sniper tehlikesinin olduğu bütün noktalara, "Dikkat keskin nişancı var" yazılı tabelalar asıyor.

ŞAM HUMS’DA ÇATIŞMALAR

Çatışmaların yoğunlaştığı yerlerden biri Deir ez-Zor kentinin Hewiqa Mahallesi oldu. Burada meydana gelen çatışmalardan sonra Suriye ordusuna ait savaş helikopterleri Sina mahallesine yönelik hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda sivillerin yaralandığı bildirildi.

Yine Rakka kenti yakınlarında 17. tugay çevresinde meydana gelen çatışmalarda tarafların çok sayıda ölü ve yaralılarının olduğu belirtiliyor.  Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Şam’ın Dirjşa ilçesinde rejim güçleri ile muhalif gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı var.

Suriye ordusuna ait savaş helikopterlerinin Humus’un Curet El-Şeyah bölgesini bombaladı. Saldırıların sonuçları hakkında bilgi alınamadı.

Savaş helikopterleri  Salı akşam saatlerinde Deraa şehrinin Menşeye bölgesi, Besra El-Şam’ın Şerqiye Mahallesi ve Deraaye’nin Cisor mahallesine yönelik hava saldırıları gerçekleştirdi.  Bombalamalarda sivil can kayıplarının yaşandığı sanılıyor.

Savaş helikopterlerinin Şam’ın Qabun ve Muxeyem El Yermuk mahallelerini de bombaladığı bildirildi.

Şam’ın Huta bölgesinde rejim güçleri ile muhalif gruplar arasında şiddetli kara çatışmaları yaşandı. Çatışmaların sonuçları hakkında net bilgilere ulaşılamıyor.