Cenin’deki İsrail operasyonu 'resmi' olarak sona erdi: 12 Filistinli öldü

İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin bölgesinde başlattığı büyük operasyon resmi olarak sona erdi. Operasyonda 12 Filistinli ve bir İsrail askeri öldü.

İsrail ordusu, bu çarşamba günü Gazze Şeridi’na düzenlediği hava saldırısından sonra, Cenin’deki operasyonun “resmi olarak” tamamlandığını ve “askerlerin Cenin bölgesinden çekildiğini” açıkladı.

İsrail, pazartesi günü son yılların en büyük askeri operasyonunun Batı Şeria’da düzenlemişti.

Yüzlerce asker, dronlar, orduya ait buldozerler harekete geçirilirken, Cenin’deki Filistinli mülteciler kampında yapılan baskında 12 Filistinli hayatını kaybetti. Çatışmalarda bir İsrailli askerin de öldüğü bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre operasyonda ayrıca 20’sinin durumu ağır olmak üzere 100 Filistinli yaralandı.

Batı Şeria, 1967’den bu yana İsrail işgalinde bulunuyor. Cenin kenti ve Filistinli silahlı grupların kalesi olarak değerlendirilen mülteci kampı, daha önce de birçok kez İsrail ordusunun operasyonlarının hedefi olmuştu.

Salıyı çarşambaya bağlayan gece Gazze Şeridi’nden de İsrail’e doğru beş roket atışı yapıldı. İsrail ordusu da sabah saatlerine Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, Hamas’ın kullandığı belirtilen bir yeraltı silah üretim fabrikasının vurulduğu belirtildi.

Salı günü İsrail’in başkenti Tel Aviv’de de bir otomobil ile sivillere saldırı düzenlendi. Saldırıda, birinin durumu ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Gazze Şeridi’ni 2007 yılından beri kontrolünde tutan Hamas, bu eylemi selamladı ve “Cenin kampında halka karşı işlenen suçlara ilk yanıt” olduğunu belirtti.

Tel Aviv polis şefi Yaakov Shabtai, saldırıyı düzenleyen kişinin Batı Şeria sakini olduğu ve yoldan geçen bir kişi tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Cenin’deki operasyon nedeniyle Arap Birliği salı günü acil toplantı çağrısı yaparken, İsrail ile diplomatik ilişkileri olan Birleşik Arap Emirlikleri operasyona tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Batı Şeria’daki operasyona tepki göstererek, durmasını istedi.

AFP’nin hesaplamalarına göre yılın başından bu yana İsrail-Filistin çatışmalarında en az 190 Filistinli, 26 İsrailli, bir Ukraynalı ve bir İtalyan hayatını kaybetti.