Cezayir ve Tunus’ta orman yangınları ve aşırı sıcaklar

Cezayir ve Tunus, ölümcül orman yangınları ve rekor düzeyde aşırı sıcaklarla karşı karşıya kaldı. Cezayir’de en az 34 kişi hayatını kaybetti.

Cezayir’de hava sıcaklıklarının yer yer 48 dereceye ulaşması üzerine ülkenin doğusundaki beş vilayette turuncu alarm verildi.

Ülkenin kuzeydoğusunda pazarı pazartesiye bağlayan gece meydana gelen şiddetli orman yangınlarında 10'u asker olmak üzere en az 34 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi yaralandı.

İçişleri Bakanlığı vatandaşları etkilenen alanlardan kaçınmaya çağırdı.

Komşu Tunus’ta ülkenin kuzeybatısındaki sınır bölgesi Tabarka’da orman yangınları pazartesi yeniden başladı. Aynı bölge önceki hafta da yangınlarla karşı karşıya kalmıştı.

Pazartesi başkent Tunus’un merkezinde hava sıcaklığı gölgede 49 dereceye kadar çıktı. Bir cadde üzerindeki büyük ekranda ise öğle vakti hava sıcaklığı 56 derece olarak görülüyordu. Mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerindeki sıcaklıklar son günlerde elektrik kesintilerine de neden oldu. Tunus kamu şirketi Steg, elektrik ağlarının performansını korumak için kesintiler yaptıklarını açıkladı.

Sanal ağlarda iki haftadır süren aşırı sıcakların son bulması için namaz kılanlar ve dua edenlerin görüntüleri yayınlandı.

Magreb bölgesindeki Fas ve Libya’da ise sıcaklıklar daha çok mevsim normallerinde seyrediyor.