CIA, Afgan hükümetine valizler dolusu nakit para verdi

CIA, Afgan hükümetine valizler dolusu nakit para verdi

Amerikan haber alma teşkilatı CIA'in Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye valizler, sırt çantaları ve hatta plastik çantalar içerisinde onlarca milyon dolar verdiği iddia edildi. Bir Amerikalı yetkili, "ABD Afganistan'daki en büyük yolsuzluk kaynağı" dedi.

New York Times gazetesi Afgan Devlet Başkanı'nın danışmanlarına dayandırdığı haberinde CIA'in Karzai'ye valizler, sırt çantaları ve hatta plastik çantalar içerisinde onlarca milyon dolar para aktardığını yazdı.

ABD AFGANİSTAN'DAKİ EN BÜYÜK YOLSUZLUK KAYNAĞI

Amerikan resmi kaynakları, bu "hayalet paranın" Amerikan istihbarat servislerinin Afganistan'daki etkisini oturtmayı amaçladığın ancak, yolsuzluğu ve uyuşturucu trafiğine bulaştığı belirtilen Raşid Dostum gibi yerel savaş baronlarını, hatta Talibanları beslediğini kaydetti. Aynı kaynaklar, ortaya çıkan bu durumun da Washington'un Afganistan'dan çekilme stratejisini de dinamitlediğini öne sürdü.

Gazeteye konuşan Amerikalı bir yetkili "ABD Afganistan'daki en büyük yolsuzluk kaynağı" dedi. CIA bu konuda yorum yapmak istemezken, ABD Dışişleri Bakanlığı da henüz bir açıklama yapmadı.

Hamid Karzai'nin 2002 ile 2005 yılları arasındaki kabine direktörü Halil Roman, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada "Biz bunu hayalet para olarak adlandırıyoruz" derken, "Gizli geliyordu ve gizli gidiyordu" diye ekledi.

İRAN DA ÇANTALAR İÇİNDE NAKİT PARA VERDİ

Gazete, CIA'nın bu tür para aktarımlarını on yıl boyunca her ay yaptığını yazdı. Afgan resmi kaynaklar, "Afgan Devlet Başkanı'nın kişisel olarak bu paradan yaralandığının hiçbir belirtisi yok" iddiasında bulunurken, sözkonusu paranın Ulusal Güvenlik Konseyi'ne teslim edildiğini savundu.

Amerikan gazetesine New York Times'a göre İran da Afgan Devlet Başkanı'nın bir yakınına çantalar içinde nakit para verdi.