CIA eski direktörü: Lübnan sallanıyor, Suriye, Irak ve Libya artık yok!

Amerikan Haber Alma Teşkilatı CIA ve Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın eski Direktörü General Michael Hayden, bugün Lübnan’ın sallandığı, Suriye, Irak ve Libya’nın artık yok olduğunu söyledi.

CNN International televizyon kanalına bir mülakat veren emekli General Michael Hayden, “Bugün görmekte olduğumuz İkinci Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzenin dağılmasıdır. Ve kesinlikle Versailles Anlaşması (1919) ile Sykes-Picot anlaşmaları (1916) ile çizilen sınırların dağılmasına tanık oluyoruz” dedi.

Hayden şöyle devam etti: “Irak artık yok, Suriye artık yok, ve bir daha eski hallerine dönmeyecekler. Lübnan sallanıyor ve Libya bir süreden beridir varlığını yitirdi. Söz konusu olan, terörizme karşı bir savaşın yürütüldüğü sıradaki tektonik bir aşamadır. Son derece karmaşık bir zamandan geçiyoruz.”

General Hayden çizdiği bu tabloya rağmen, ABD’nin bu koşullarda taktik düzeydeki savaşlarda, yakın dövüş anlamında iyi iş çıkardığını söyledi. Hayden, “Ama derinlik anlamında eksikliklerimiz var” dedi.

Suriye ve Libya, 2011’deki Arap Baharı denilen sürecin başlamasından bu yana bir iç savaş içerisinde bulunuyor.  Irak, 2003’teki Amerikan müdahalesinden sonra içine düştüğü şiddet sarmalında kurtulmayı henüz başaramadı. Lübnan ise güvenlikçi gerilimlerle birlikte siyasi ve kurumsal bir felç durumunu yaşıyor.