CIA eski müdürü: Esad üç korkunç senaryonun en iyisi!

CIA eski müdürü: Esad üç korkunç senaryonun en iyisi!

ABD istihbarat örgütü CIA eski müdürü Michael Hayden, Suriye'de Başar Esad'ın bir zaferinin "üç çok çok korkun senaryodan en iyisi" olduğunu söylerken, bu üç senaryonun da muhalefetin zaferini öngörmediğini kaydetti.

Batı, Türkiye ve Körfez Monarşilerinin desteğindeki "ılımlı" olarak sunulan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) aldığı yenilgiler ardından ABD ve Londra, "öldürücü olmayan" (non-letal) yardımlarını durdurdu. 

Kısa bir süre önce ÖSO'nun ait bir karargah Bab el Hava kasabasında İslami Cephe'nin eline geçmişti.B u depoda Amerikan ordusuna ait malzemelerin olduğu belirtiliyordu. Bu olayın ardından ÖSO'nun Genel Kurmay Başkanı Selim İdris, 8 Aralık günü Türkiye üzerinden Katar'a kaçmıştı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, "ılımlı muhalefet" savaşçılarının tersyüz olmasının "büyük bir sorun" oluşturduğunu belirtti.  

Bu konuda bir değerlendirme de CIA eski müdürü Michael Hayden'den geldi. Hayden, Esad'ın Suriye'de bir zaferinin "üç çok çok korkunç senaryonun en iyisi" olabileceğini belirtirken, bunların hiçbirinde muhalefetin zaferinin öngörülmediğini belirtti.  Hayden, "Mevcut durumdan en muhtemel çıkış ülkenin rakip fraksiyonlar arasında dağılması olarak kalmaya devam ediyor" dedi.