Çin, çalışma kamplarını kapatıyor

Çin, çalışma kamplarını kapatıyor

Çin'de Mart ayında Xi Jinping'in Cumhurbaşkanı olması ardından hızlanan reformları sürüyor. Ülkedeki çalışma kampları sistemi ortadan kaldırılırken, tek çocuk politikası da gevşetiliyor.

Çin Halk Meclisi, "çalışma ile ıslah" kamplarını (Laodong Jiaoyang) kaldırdıklarını açıkladı. Ancak bu Çin cezaevi sisteminin sadece bir parçasını oluşturuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Nİcolas Bequelin,  ülke geneline dağıtılan 250 ila 300 kampta şu ana kadar sadece polisin kararı ile, idari bir şekilde ve herhangi bir yargılama yapılmadan 160 bin kişinin tutulduğunu söyledi.

Yeni Çin ajansına göre de yaklaşık 350 çalışma kampında 160 bin kişinin hapis yattığını bildirdi.

Başlangıçta süresiz bir şekilde tutuklanmayı sağlayan bu sistem 1957 yılında Mao Zedung tarafından "sağcı entelektüellerin ıslah edilmesini" amaçlıyordu.  1980'li yıllarda cezalar en fazla 4 yıla indirildi.

Yılın başından bu yana "liberal" olarak değerlendirilen çok sayıda tutuklu serbest bırakıldı. Ama tutukluların çoğunluğu başka suçlamalar ile tutuluyor. Islah kamplarında tutulanların yüzde 60'ı "uyuşturucu bağımlısı". İnsan hakları örgütlerine göre bu kampların sadece isimleri "rehabilitasyon kampları" olarak değiştirilirse, durumda bir değişiklik olmayacağı tepkisinde bulunuyorlar.

Öte yandan Komünist Parti Politbüro Daimi Komitesi, eşlerden birinin tek çocuklu bir aileden gelmesi halinde ikinci çocuğa izin verilmesine yönelik öneriyi kabul etti.

Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre Parlamentonun aldığı karar, Çin Komünist Partisi Genel Kurulu’nun Kasım ayında aldığı kararın fiilen onaylanması anlamına geliyor. Çin yönetimi, kararların insan haklarının geliştirilmesine yönelik olduğunu ifade ediyorlar.

Bu öneriler, Kasım ayında toplanan Ulusal Kongre'de gündeme getirilmişti.

1 milyar 350 milyon nüfuslu Çin'de her yıl ortalama 16 milyon bebek dünyaya geliyor.