Çin Cumhurbaşkanı restorantta kuyruğa girdi

Çin Cumhurbaşkanı restorantta kuyruğa girdi

Siyasi sorumlular ve elitlerin halktan uzak yaşadığı Çin'de yeni Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in, başkent Pekin'de küçük bir restoranda normal müşteriler gibi kuyruğa girmesi büyük heyecan yarattı.  Jinping'in bu jestinin, halka yakınlığı ve bu konudaki hassasiyetini göstermek için olduğu belirtiliyor.

Yeni Cumhurbaşkanı Xi Jinping Cumartesi günü başkentin işlek restoranlarından biri olan Qingfeng'de domuz etli lokma, soğan, sebze ve kızarmış ciğer almak için sıraya girdi. 21 yen olan yemeğin parasını da kendisi ödedi.

Bu ziyaretin fotoğrafları ve video görüntüleri hızlı bir şekilde internet üzerinde yayıldı ve Cumhurbaşkanı'nı öven yorumlar yapıldı.  Uzun zamandır yöneticiler ve elitler halkın kaygılarından çok uzak olmakla eleştiriliyorlar.  Bu jeste şüpheci yaklaşan yorumlar da oldu. Bazı internet kullanıcıları, Cumhurbaşkanı'nın bu davranışının elitlerin yaşam biçiminde bir değişiklik olacağı anlamına gelmediğini düşünüyor.

Çin başkanları ve diğer üst düzey siyasi sorumluları çok nadiren halkın içine karışıyor. Zamanlarını çoğunlukla elitlerin evlerinin bulunduğu yüksek güvenlikli Zhongnanhai'de geçiriyorlar.

Bu nedenle Amerika'nın Çin Büyükelçisi Gary Locke, bir kafeye girerek kafe aldığında internet üzerinde heyecan uyandırmıştı.  Yoldan geçen bir kent sakini tarafından çekilen Locke'un kafe alırkenki fotoğrafları milyonlarca internet kullanıcısı tarafından görülmüştü.

İktidara Mart ayında gelen Cumhurbaşkanı Xi Jinping, azla yetinmeyi geliştirmek, israfa karşı koymak ve parti yöneticileri ile hükümetteki yolsuzlukla mücadeleyi teşvik etmek için kampanya başlattı.

28 Aralık günü ülkeye dağılmış 350 çalışma kampının kapatıldığı da duyurulurken, tek çocuk kuralının da gevşetileceği sinyalleri verildi. Çalışma ve ıslah kamplarında şu ana kadar sadece polisin kararı ile, idari bir şekilde ve herhangi bir yargılama yapılmadan 160 bin kişinin tutulduğu belirtiliyor. Başlangıçta süresiz bir şekilde tutuklanmayı sağlayan bu sistem 1957 yılında Mao Zedung tarafından "sağcı entelektüellerin ıslah edilmesini" amaçlıyordu.  1980'li yıllarda cezalar en fazla 4 yıla indirilmişti.