Çin'de bilanço her geçen saat ağırlaşıyor

Çin'de bilanço her geçen saat ağırlaşıyor

Çin'in batı eyaleti olan Sichuan'da meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde bilanço geçen her saat ağırlaşıyor.  Çin medyasına göre şu ana kadar en az 156 kişi öldü, 5 bin 500 kişi yaralandı. Kurtarma çalışmalarına hız verildi.

Amerikan Jeofizik Ensitüsü (USGS) 6,6 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını bildirdi. Depremin merkez üssünün Lushan kasabasında içerisindeki Ya'an'da 13 kilometre derinlikte olduğu bilgisi verildi. Bu hasarın daha da büyümesine neden oldu. 

Yerel saatle sabah 08.00'de yaşanan deprem vatandaşları ansızın yakaladı. Deprem, eyaletin başkenti olan Chengdu ile 33 milyon kişinin yaşadığı Chongqing'de de güçlü bir şekilde hissedildi.

Depremden dolayı yaşanan toprak kaymaları nedeniyle ilk yardım çalışmaları güçlükle sağlanıyor. Resmi medyaya göre 156 doğrulanmış ölüm var, 5 bin 500'ü aşkın kişi de yaralandı.

Yeni Çin ajansı, ölümlerin çoğunun elektrik ve suları kesilen, çok sayıda binanın yıkıldığı Lushan kasabasında yaşandığını bildirdi. 30 kadar kişi yıkıntılardan sağ kurtarılırken, bölgeden gelen görüntüler depremin merkez üssüne en yakın olan köylerdeki küçük yapıların tümüne yakınının yıkıldığını gösteriyor.

Çin meteoroloji ajansı, bugün ve yarın için Lushan kasabasında toprak kaymalarına karşı uyarıda bulundu.  Devlet Başkanı Xi Jinping ile Başbakan L Keqiang, kurtarma çalışmaları için tüm olanakları devreye konulmasını istedi.

Helikopterle deprem bölgesine inen Li Keqiang ilk yardım operasyonlarının yürütüldüğü Lushan'a bağlı Longmen'e gitti. Başbakan, depremden en fazla etkilenen yerlerden biri olan Boaxing'e bir yol açılmasını istedi ve ilk yardım ekiplerini hızlı hareket etmeye çağırdı.

Yeni Çin ajansına göre Başbakan daha önceki bir açıklamasında "Şimdilik en acil sorun depremden sonraki 24 saat boyunca hareket etmektir" dedi.

Aynı haber ajansı Çin ordusunun 6 bin kişiyi deprem bölgesine gönderdiğini bildirdi. CCTV kamu televizyonu, sadece ilk yardım servislerinin araçlarının Ya'an'a girişine izin verildiğini kaydetti.

1,5 milyon nüfusa sahip olan Ya'an çay ekiminin beşiği olarak değerlendiriliyor. Burada ayrıca dev panda koruma merkezlerinden biri bulunuyor. Bu merkezde yok olma tehlikesi altında bulunan 100 dolayında dev panda bulunuyor.  Merkezin sözcüsü, "Sürekli sarsıntılar ve depremler oluyor ama güvenlikteyiz. Pandaların durumu iyi" dedi. 2008 yılındaki depremde pandalar ağır etkilenmişti.

2008 yılında aynı bölgede yaşanan 7,9 şiddetindeki depremde 70 bin kişi ölmüş, 18 bin kişi kaybolmuştu.

Çin'de sıklıkla depremler yaşanıyor. Ancak depreme yeterince dayanıklı binalar yapılmazken, toplumda da Japonya'ya kıyasla daha az bir hassasiyet gözleniyor. Özellikle kırsal bölgelerindeki yapıların inşaatında depreme dayanıklılık kurallarına uyulmuyor ya da yaşam koşulları nedeniyle uyulamıyor.

Tarihin en ölümcül depremlerinden biri 1976 yılında ülkenin kuzey doğusundaki Tangshan'da meydana geldi. Resmi bilançoya göre 242 bin kişi ölürken, başka kaynaklar gerçek bilançonun bunun üç katı olduğunu söylüyor.