Çin'de deprem: en az 56 ölü, 600 yaralı

Çin'de deprem: en az 56 ölü, 600 yaralı

Çin'in güney batısındaki Sichuan bölgesini vuran şiddetli bir depremde en az 56 kişi hayatını kaybederken 600 kişi yaralandı. Bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Yeni Çin yarı resmi haber ajansına göre depremin şiddeti 7 ile ölçülürken, Amerikan Jeofizik Ensitüsü (USGS) 6,6 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını bildirdi. Depremin merkez üssünün Lushan kasabasında içerisindeki Ya'an'da 12 kilometre derinlikte olduğu bilgisi verildi.

Lushan'da elektrik ve sular kesilirken, tüm eski binaların yıkıldığı veya tahrip olduğu kaydedildi.  Depremden dolayı yaşanan toprak kaymaları nedeniyle ilk yardım ekipleri alana ulaşmakta güçlü çekiyor. Binlerce asker de ilk kurtarma operasyonları için harekete geçirildi.  Gelen ilk bilgilere göre en az 56 kişi öldü, 600 kişi yaralandı. Bu bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor.

2008 yılında aynı bölgede yaşanan 7,9 şiddetindeki depremde 70 bin kişi ölmüş, 18 bin kişi kaybolmuştu.

Çin'de sıklıkla depremler yaşanıyor. Ancak depreme yeterince dayanıklı binalar yapılmazken, toplumda da Japonya'ya kıyasla daha az bir hassasiyet gözleniyor.  Tarihin en ölümcül depremlerinden biri 1976 yılında ülkenin kuzey doğusundaki Tangshan'da meydana geldi. Resmi bilançoya göre 242 bin kişi ölürken, başka kaynaklar gerçek bilançonun bunun üç katı olduğunu söylüyor.