Çin'de maden ocağında patlamada 12 çocuk öldü

Çin'de maden ocağında patlamada 12 çocuk öldü

Çin'in Guizhou eyaletindeki bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 12 çocuk hayatını kaybetti, 2'si yaralandı.

Olay ülkenin batısındaki Guizhou'da bulunan Anshun kenti yakınındaki Dashan kömür madeni ocağında meydana geldi. Kentteki bir yetkili  olayın Cuma günü saat 20.30'da meydana geldiğini söyleyerek, "Patlamanın yaşandığı sırada 30 kişi maden ocağında çalışıyordu" dedi.

Yeni Çin haber ajansı patlamanın nedenlerine ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi. Çin'deki maden ocakları, güvenlik alanındaki umursamazlık, yolsuzluk ve üretime öncelik verilmesi nedeniyle dünyanın en tehlikeli ocakları olarak biliniyor.

Yeni Çin ajansına göre 2012'de kömür madeni ocaklarında 1 384 kişi hayatını kaybederken, bu sayı 2011'de yılında 1973 olarak kayda geçmişti.  Kazaların çoğunluğu kötü havalandırılmış ve tehlikeli durumlara karşı ciddi bir duyarlılığın oluşturulmadığı küçük maden ocaklarında meydana geliyor.

Sivil toplum örgütleri maden ocaklarında hayatını kaybedenlerin sayısının daha yüksek olduğunu zira çok sayıda kazanın, maden ocaklarının kapatılmaması için sessizlikle geçiştirildiğini belirtiyor.

Pekin geçtiğimiz Şubat ayında üretim hacmi hedeflerini karşılamayan küçük maden ocaklarına işletme lisansı vermeyi durduracakları sözünü verdi.