Çin'deki depremde bilanço ağırlaşıyor: 100 ölü, 2 bin yaralı

Çin'deki depremde bilanço ağırlaşıyor: 100 ölü, 2 bin yaralı

Çin'in batı eyaleti olan Sichuan'da meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde yeni bilançoya göre en az 100 kişi öldü, 2 bin kişi yaralandı.

Amerikan Jeofizik Ensitüsü (USGS) 6,6 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını bildirdi. Depremin merkez üssünün Lushan kasabasında içerisindeki Ya'an'da 13 kilometre derinlikte olduğu bilgisi verildi. Bu hasarın daha da büyümesine neden oldu.  Yeni bilançoya göre en az 100 kişi öldü, 2 bin kişi yaralandı. Bir önceki bilançoda 56 kişinin öldüğü, 600 kişinin yaralandığı belirtilmişti. Bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Yerel saatle sabah 08.00'de yaşanan deprem vatandaşları ansızın yakaladı. Deprem, eyaletin başkenti olan Chengdu ile 33 milyon kişinin yaşadığı Chongqing'de de güçlü bir şekilde hissedildi.

Arama kurtarma çalışmalarına 2 bini aşkın asker katılırken, depremden dolayı yaşanan toprak kaymaları nedeniyle ilk yardım ekipleri alana ulaşmakta güçlü çekiyor.

2008 yılında aynı bölgede yaşanan 7,9 şiddetindeki depremde 70 bin kişi ölmüş, 18 bin kişi kaybolmuştu.

Çin'de sıklıkla depremler yaşanıyor. Ancak depreme yeterince dayanıklı binalar yapılmazken, toplumda da Japonya'ya kıyasla daha az bir hassasiyet gözleniyor. Özellikle kırsal bölgelerindeki yapıların inşaatında depreme dayanıklılık kurallarına uyulmuyor ya da yaşam koşulları nedeniyle uyulamıyor. 

Tarihin en ölümcül depremlerinden biri 1976 yılında ülkenin kuzey doğusundaki Tangshan'da meydana geldi. Resmi bilançoya göre 242 bin kişi ölürken, başka kaynaklar gerçek bilançonun bunun üç katı olduğunu söylüyor.