Çin ile ABD arasında gerilim

Çin ile ABD arasında gerilim

Amerika Hava Kuvvetlerine ait iki adet B-52 stratejik bombardıman uçağı, Çin yönetimine bildirmeden Çin ile Japonya arasında gerilime neden olan adaların üzerinde uçtu. Çin ateş açabileceğini söyledi. 

Çin, Doğu Çin denizi üzerinde Japonya'nın hak iddia ettiği adaları da içeren bir alanı "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" ilan etmesinin ardından ABD bölgeye B-52 stratejik bombardıman uçağı göndermesi tansiyonu yükseltti. 

Haberi Pentagon yetkilisi Albay Steve Warren duyurdu. Olay pazartesi günü ABD Doğu kıyılarına göre yaklaşık 19.00 sularında meydana geldi. ABD Hava Kuvvetleri’nin Guam Adalarındaki üssünden kalkan uçaklar, Çin ve Japonya arasında tartışmalara neden olan Senkaku/Diaoyu adalarının üzerinden geçti.

Uçuş daha önce planlanan “Coral Lightning” askeri tatbikatı kapsamında gerçekleştirildi. İçinde silah bulunmayan uçaklara başka hava araçları refakat etmedi. Tatbikattan sonra bombardıman uçakları Guam’a geri döndü.

Çin’in Çin Denizi üzerinde Japonya'nın hak iddia ettiği adaları "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" ilan etmesinden sonra ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Çin'in ilanını 'bölgedeki statükoyu değiştirmek izin istikrarsızlaştırıcı bir girişim. Bu tek taraflı adım yanlış anlama ve yanlış hesaplama yapma riskini arttırıyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu ilanı ABD'nin bölgedeki askeri operasyonlarını hiçbir şekilde etkilemeyecek" demişti.

ÇİN ATEŞ AÇABİLİRİZ 

Çin Hava Kuvvetleri Tümgenerali Qiao Liang, ise ülkesinin Pekin'in ilk uyarısını görmezden gelen ve Çin'in hava sahasına giren uçaklara ateş açabileceğini açıkladı. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Akademisi'nde profesörlük de yapan Liang, Çin devlet medyasına verdiği röportajda Doğu Çin Denizi'ndeki hava savunma bölgesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Liang, Çin'in "yolunu şaşıran" ve "hava savunma bölgesine" giren yabancı uçaklara ilk etapta uyarıda bulunacağını bu uyarının dikkate alınmaması durumunda ise izinsiz giren uçakların rotasını kesmek ve onlara eşlik etmesi için kendi uçaklarını göndereceğini ve yapılacak daha fazla uyarıyı reddetmeleri durumunda ateş açabileceklerini söyledi.

Çin daha önce de bu saha içerisinden geçecek yabancı uçakların kendilerini tanıtmamaları veya Çin'in askeri talimatlarını yerine getirmemeleri durumunda "acil askeri önlemlere" tabi tutulacağını açıklamıştı.