Çin ile İran ticareti 600 milyar dolara çıkaracak

Geçtiğimiz haftalarda uluslararası yaptırımların tümüyle kaldırıldığı İran, ticari ilişkileri en önemli partneri Çin ile onlarca yeni anlaşmaya daha imza attı.

Geçtiğimiz haftalarda uluslararası yaptırımların tümüyle kaldırıldığı İran, ticari ilişkileri en önemli partneri Çin ile onlarca yeni anlaşmaya daha imza attı. İki ülkenin hedefinde, ticari ilişkileri 10 yılda 600 milyar dolara yükseltmek.

Yaptırımların kaldırılması ardından İran’ı ziyaret eden ilk önemli devlet adamı Çin Devlet Başkanı Xi Jinping oldu. Başkent Tahran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından karşılanan Xi Jinping, önemli ticari anlaşmalara imza attı.

İki liderin hedefinde, karşılıklı ticareti 10 yılda 600 milyar dolara yükseltme bulunuyor. Görüşme vesilesiyle İran ile Çin arasında 17 büyük anlaşma da imzalanırken, bunlar arasında nükleerin yanı sıra tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırma da bulunuyor.

Tahran’daki görüşmede konuşan Çin Devlet Başkanı, ülkesinin İran’ın Irak, Suriye, Yemen ve Afganistan’daki radikal terörizmle mücadelesinde destek olacaklarını söyledi. İşbirliğinin detaylarına ilişkin bilgi verilmezken, İran’ın son olarak Çin’den bölgede daha aktif rol almasını istediği biliniyor.

İran ile Çin arasındaki ekonomik işbirliği 2014 yılında 52 milyar dolar gibi bir düzeye ulaşmış, ancak petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle geçtiğimiz yıl bir gerileme yaşanmıştı. İran’ın dış ticaretinin üçte birinin Çin ile olduğu da medyaya yansıyan bilgiler arasında. Çin ayrıca İran’ın en çok doğalgaz sattığı ülkelerin başında geliyor.

İran’ın yıllardır maruz kaldığı ekonomik yaptırımlar, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Birleşmiş Milletler’in (BM) 5 daimi üyesi ABD, Fransa, Çin, Britanya ve Rusya ile Almanya’nın da katıldığı görüşmeler sonucunda varılan anlaşmayla son bulmuştu. Anlaşma gereği, İran hükümeti, ülkesinin atom programını yabancı denetçilere açmayı kabul etmişti.