Çin kömür yerine nükleer santrallere yöneliyor

Elektrik enerjisinin üçte ikisini kömürden sağlayan ve atmosfere en çok zararlı gaz salan ülke olan Çin, atom enerjisine ağırlık verecek.

Elektrik enerjisinin üçte ikisini kömürden sağlayan ve atmosfere en çok zararlı gaz salan ülke olan Çin, atom enerjisine ağırlık verecek. Çin, 2025 yılına kadar 77 milyar doları aşkın bir para harcanarak, en az 80 yeni nükleer enerji reaktörü kuracak.

China Daily gazetesinin Power Construction Corporation of China adlı kamuya ait enerji şirketine dayandırdığı haberine göre, yeni nükleer enerji projesi Mart ayında onaylanacak 5 Yıllık Ekonomi Planı’na dahil edildi. Buna göre, 2030 yılına kadar ülkedeki nükleer enerji santrallerinin sayısı 110’a çıkarılacak.

Halen toplam elektrik enerjisinin üçte ikisini kömür santrallerinden karşılayan Çin’in önümüzdeki 5 yılda yapacağı 500 milyar yuanlık (77 milyar dolar) harcamayla, 2030’da enerji ihtiyacının yüzde 10’unu nükleerden sağlaması hedefleniyor. Ülkedeki nükleer santrallerin sayısı 30 iken, 21 adet santral ise inşa aşamasında bulunuyor.

Çin’in nükleere yönelmedeki bir diğer amacının ise, kömür santrallerinden salınan gaz emisyonlarının 2020’ye kadar yüzde 60 oranında azaltmak olduğu belirtiliyor.

Ancak nükleer santrallerin işletilmesiyle biriken atıkların depolanmasına ilişkin ciddi kaygılar bulunuyor. Japonya’da 2011 yılında yaşınan Fukuşima nükleer faciası sonrasında Çin’de yeni nükleer santral inşasına ara verilmiş, ancak enerji ihtiyacının artması ve kömür santrallerinin saldığı gazların azaltılması için tekrar nükleere dönüş kararı alınmıştı.