Çin’de gazeteciler greve gitti

Çin’de gazeteciler greve gitti

Çin’in büyük gazetelerinden ‘Güney Haftalık’ çalışanı gazeteciler, nadir görülen sansüre karşı greve gitti.

Greve 100’den fazla gazeteci katılırken, gazetenin merkez binası önünde toplanan çok sayıda kişi de “Basın özgürlüðü, anayasacılık ve demokrasi’ istiyoruz yazılı dövizlerle destek verdi.

Grevin nedeni, geçtiðimiz hafta gazetenin yılbaşı mesajında reform istemesinin propaganda yetkilileri tarafından deðiştirilmiş olmasıdır. Gazetenin “anayasal haklar garanti altına alınmalı” ifadelerinin yer aldıðı yeni yıl mesajı, propaganda yetkililerinin müdahalesi sonucu, iktidardaki Komünist Parti’yi öven cümlelerle deðiştirilerek sansürlemişti.

Sansüre cevap olarak gazete çalışanları, Guangdong eyaleti propaganda şefini ‘büyüyen açıklıðın’ olduðu bir alanda ‘diktatörce’ yaklaşmakla suçlayarak istifaya çaðırdı.

Bir diðer girişimde ise, gazetenin 35 eski önde gelen ve 50 mevcut çalışanı, 2 açık mektup ile, adımın kaba bir müdahale anlamına geldiðini belirterek Eyalet propaganda şefi Tuo Zhen’in istifasını istedi.

Pazar gecesi gazetenin resmi blog sayfasında, yazı işlerinin sansür nedeniyle görevden alındıðı yönündeki söylentiler yalanlanırken, ardından geçilen bilgilerde ise yazı işlerinde iki grup arasında görüş farklılıðı olduðu ifade edildi.

Çin’de Propaganda Bakanlıðına baðlı olan medya, sürekli sansüre maruz kalıyor. Ýktidar politikalarına yönelik sert eleştiriler ise çoðunlukla gazetecilerin işten atılmaları ve cezayı yaptırımlara maruz kalmalarına yol açıyor.