COP21: Küresel ısınma hedefi 1,5 derece

12 gün süren müzakereler sonunda oluşturulan anlaşma metni konferansa ev sahipliği yapan Fransa’nın Dışişleri Bakanı Laurent Fabius tarafından açıklandı.

Paris’te 30 Kasım’dan bu yana devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP21’de nihayet anlaşma sağlanırken, küresel ısınma hedefinin 2 derece yerine en fazla 1,5 derece sınırlandırılması hedefi en önemli başlık olarak öne çıktı.

12 gün süren müzakereler sonunda oluşturulan anlaşma metni konferansa ev sahipliği yapan Fransa’nın Dışişleri Bakanı Laurent Fabius tarafından açıklandı.

Fabius, konuşmasında ‘bir yolun sonuna geldiklerini’ ve ‘yeni bir yolun başında’ olduklarını söyledi. BM üyesi ülkelerin delegelerine sunulan anlaşma metninin 4 yıllık çalışmaların sonucu olduğunu vurgulayan Fabius, çevreci örgüt ve militanların mücadelesinin etkisine dikkat çekti.

Fabius’un açıkladığı ve geçerli olabilmesi için liderlerin de katıldığı oturumda onaylanması gereken anlaşmanın hedefleri şöyle belirlendi:

-Küresel ısınmanın bu yüzyılın sonuna kadar hedeflenen 2 derece yerine en fazla 1,5 derece ile sınırlandırılması.

-Gaz emisyonlarına ilişkin ülkelerin hedeflerin her 5 yılda bir yenilenmesi.

-Atmosfere salınan ve küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların daha önce belirlenen hedefler göz önüne alınarak azaltılması.

-Küresel ısınmanın yol açtığı iklimsel değişikliklerden en çok etkilenen ada ülkeleri ile yenilenebilir enerjilere geçecek yoksul ülkelere 2020 yılına kadar yıllık 100 milyar dolar mali yardım yapılması. Bu miktarın 2025 yılına kadar daha da yükseltilmesi.

-Her 5 yılda bir kollektif bir bilanço çıkarılarak, iklim hedeflerinin yeniden belirlenmesi.

-Her ülkenin ‘çıkarlarının veya kırmızı çizgilerinin yüzde 100 korunması’ yerine iklim hedeflerinin ortaklaşa belirlenmesi.

-Yenilenebilir enerjilerin, ekonomik büyüme de göz önüne alınarak yaygınlaştırılması. Tüm bunlar yapılırken, tüm dünya ülkelerinin sosyal adalet, barış ve adil büyüme ilkelerine saygı gösterilmesi.

Lauren Fabius, iklim hedeflerine ulaşılması için tüm ülkelerin yöneticilerinin konferansın açılışında yaptıkları vaatleri yerine getirmesini istedi.

İklim zirvesindeki basın konferansı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekreteri Christiana Figueres ile devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, tüm ülkelerin onaylaması gereken anlaşma metinin gereğine işaret etti. Ban Ki-moon, üye ülkelerin ‘polemik konular’ üzerinden hareket etmemesini ve gelecek için önemli olan iklim hedeflerinin desteklenmesini istedi.