Dağlık Karabağ silah bırakmayı kabul etti, müzakereler başlayacak

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik başlattığı yeni savaşta onlarca kişi hayatını kaybederken, Dağlık Karabağ yetkilileri silah bırakmayı kabul etti. Azerbaycan müzakerelerin perşembe başlayacağını bildirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, salı akşamı Dağlık Karabağ’ı silah bırakmaya çağırarak, yeniden savaşı balattı. Açıklamada, “Yasadışı Ermeni silahlı kuvvetleri beyaz bayrağı kaldırmalı, tüm silahları teslim etmeli ve yasadışı rejim dağılmalıdır. Aksi takdirde terörle mücadele operasyonları sonuna kadar devam edecektir” denildi.

24 saat süren bombardımanın ardından çarşamba günü yerel yetkililer, Azerbaycan’ın müzakere için dayattığı koşullar çerçevesinde silah bırakma niyetlerini açıkladı. 

Rus barış gücünün arabuluculuğu ardından ateşkes için silahların bırakıldığı belirtildi.  Azerbaycan tarafı ateşkesi ve müzakerelerin perşembe günü başlayacağını doğruladı. Taraflar, Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan'a yeniden entegrasyonunu müzakere edecekler.

Dağlık Karabağ Başkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Ermenistan silahlı kuvvetlerinin geri kalan birliklerinin ve askerlerinin geri çekilmesi (...) ve Dağlık Karabağ Savunma Ordusu'nun silahlı oluşumlarının dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varıldı" dedi.

Ermenistan tarafından yapılan açıklamaya göre son 24 saat içeri en az 32 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi yaralandı. Ölenlerden 2’si ile yaralılardan 13’ünün çocuk olduğu ifade edildi. Toplam 7 sivilin hayatını kaybettiği, 35’inin yaralandığı kaydedildi.