Danimarka’da on binler katliam kurbanlarını andı

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Cumartesi günü yaşanan saldırıda yaşamını yitirenler için düzenlenen anmaya on binlerce kişi katıldı.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Cumartesi günü yaşanan saldırıda yaşamını yitirenler için düzenlenen anmaya on binlerce kişi katıldı. Anmada, saldırılara rağmen ‘ farklı toplumların birlikte yaşaması gerektiği’ mesajı verildi. 

Başkent Kopenhag’da yapılan anmaya aralarında Başbakan Helle Thorning-Schmidt, Danimarka Veliaht prensi Frederik, İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile Charlie Hebdo redaktörü Patrick Pelloux’un da bulunduğu on binlerce kişi katıldı. Polis kaynaklarına göre anmaya 30 bin kişi katılırken, organizatörler en az 40 bin kişinin anmada yerini aldığını duyurdular.

Anma eyleminde konuşan Başbakan Thorning-Schmidt, “özgürlüğümüzde ısrar edeceğiz” derken, Yahudi toplumu adına konuşan Dan Rosenberg Asmussen, Müslüman ve Yahudilerin birbirlerine destek olmalarını istedi. Asmussen, “ortak rakibimiz aşırıcılıktır” dedi.

Kopenhag dışında birçok kentte yapılan anma etkinliklerinde de saldırılarda yaşamını yitirenler anıldı.

Kopenhag’da bir kafede düzenlenen konferansa yapılan saldırıda 55 yaşındaki bir yapımcı yaşamını yitirirken, saldırgan daha sonra kentteki sinagoga yönelmiş ve 37 yaşındaki Yahudi koruma görevlisi hayatını kaybetmişti.  Polisin takibi sonucu 22 yaşındaki eski bir adli mahkum olan Ömer El Hüseyin adlı katil zanlısına ulaşılmış, bu kişi polisle girdiği çatışmada öldürülmüştü.