Danimarka halkı AB ile polis-yargı işbirliğine ‘hayır’ dedi

Danimarka’da polis ve yargının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birimleriyle işbirliği içinde çalışmasını öneren referandum tasarısı reddedildi.

Danimarka’da polis ve yargının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birimleriyle işbirliği içinde çalışmasını öneren referandum tasarısı reddedildi.

AB karşıtı partilerin ‘hayır’ lehine propaganda yaptığı referanduma halkın sadece yüzde 47’si destek verdi. Başbakan Lars Lökke Rasmussen’in ‘evet’ oyu verilmesi yönündeki çağrılarına rağmen, AB ülkeleriyle polis ve yargı kurumlarının işbirliği yapmasın öngören tasarı reddedildi.

Başbakan Rasmussen, referandum sonuçlarının ‘Danimarka halkının güvenlik gibi önemli bir konuda işbirliğinin getireceği sonuçlardan çekindiğini’ gösterdiğini söyledi. Rasmussen, sonucun AB karşıtlığının da ifadesi olabileceğini kaydetti.

Referandumun reddedilmesiyle birlikte Danimarka polisinin 2016 yılından itibaren Avrupa Polis Örgütü Europol ile bazı alanlarda işbirliği yapması engellenmiş oldu. Referandumun kabul edilmesi halinde dahi bu işbirliği kriminal suçlarla mücadele, ticaret ve velayet hakkı gibi alanlardaki 22 AB kararnamesiyle sınırlı kalacaktı.

Referandum tasarısına sağ popülist partilerin yanı sıra Sol Birlik Listesi (Enhedslisten) ile Anders Samuelsen liderliğindeki Liberal İttifak da ‘hayır’ oyu verilmesi çağrısı yapmışlardı.

1973 yılında AB’nin öncülü olan Avrupa Ekonomik Topluluğu’na üye olan Danimarka, 1992 yılında Maastricht Antlaşması’nı halk oyuna sunmuş, ancak reddedilmişti. Danimarka’nın AB ile yaptığı müzakereler sonucu, egemenlik haklarını kısmen birlik lehine devretmemek için bazı alanlarda AB dışında kalmasında uzlaşılmıştı. Ülkenin Euro para birimine dahil olmasını öngören 2000 yılındaki referandumda da ‘hayır’ oyu çıkmıştı.