Danimarka hükümeti mültecilerin varlıklarına el koymak istiyor

Avrupa ülkelerine yönelik yoğun göç dalgasına rağmen oldukça sınırlı sayıda mültecinin ülkeye girişine izin veren Danimarka hükümeti şimdi de mültecilerin beraberinde getirdiği para ve değerli eşyalara el koymayı planlıyor.

Avrupa ülkelerine yönelik yoğun göç dalgasına rağmen oldukça sınırlı sayıda mültecinin ülkeye girişine izin veren Danimarka hükümeti şimdi de mültecilerin beraberinde getirdiği para ve değerli eşyalara el koymayı planlıyor. Hükümetin planı ‘Nazi uygulamalarıyla eşdeğer’ görülüyor.

Muhalefetin ve sivil toplumun sert bir biçimde karşı çıktığı yasal düzenlemelerin Ocak ayında parlamentoda görüşülmesi planlanıyor.

Hükümetin planına göre, ülkeye gelen mültecilerin üzerinde bulunan ve 30 bin kronu (400 euro) geçen miktardaki paralarına el konulacak.

Mültecilerin beraberinde getirdiği ziynet eşyalarına müsade edilecekken, bireysel kullanım dışındaki tüm değerleri birikimleri ellerinden alınacak.

MÜLTECİLERİN MASRAFLARI KARŞILANACAKMIŞ

Danimarka hükümetinin planına karşı sert tepkiler ise gecikmezken, planın ‘Nazi döneminde azınlıklara uygulananlar’ ile eşdeğer olduğu belirtiliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Danimarka’daki Yahudi toplumunun lideri ve Hahambaşı Bent Melchior, “Hükümetin bu planı, Nazilerin azınlıklara yönelik zulmü sırasında yaşananlara benziyor” dedi.

Mültecilerin ülkeye gelişini azaltmayı hedefleyen plana karşı harekete geçen insan hakları savucunuları ise, ‘Mültecilerin varlıklarına el konulmasına hayır’ başlıklı bir kampanya başlattılar. Kampanya metninde mültecilerin gaddar ve totaliter rejimlerden kaçarak, daha açık ve toleranslı bir toplumda yaşamak istediklerine vurgu yapıldı. Kampanyaya şimdiden binlerce kişi katılarak imzaladı.

Hükümet ise, Avrupa’nın modern tarihinde görülmemiş uygulamayı ‘maddi imkanları olanların giderlerini kendilerinin karşılaması’ mantığına dayandırarak savunuyor. Sosyal medya hesabından bir mesaj yayınlayan Göç Bakanı Inger Stojberg, eleştirilerin ‘temelli’ olmadığını savunurken, uyumdan sorumlu parti üyesi Naser Kader ‘yoğunlukla maddi durumu iyi olan mültecilerin Avrupa’ya kaçabildiğini’ iddia etti.

MÜLTECİ SAYISI EN AZ ÜLKELERDEN

Avrupa ülkelerine bu yıl içinde bir milyonu aşkın mülteci gelirken, Danimarka’ya gelebilenlerin sayısı 13 binde kaldı. Buna rağmen liberal parti Venstre hükümeti mültecilere karşı engelleme politikalarına ağırlık veriyor. Danimarka’nın yaz aylarındaki yoğun mülteci dalgası esnasında sınırlarını kapatması da büyük tepki çekmişti.

Geçtiğimiz yıl İskandinav ülkelerinden İsveç’e 80 bin mülteci gelirken, Danimarka’da bu sayı 15 bin olmuştu. Bu yıl ise İsveç’e gelen mültecilerin sayısının yıl sonuna kadar 190 bine ulaşması bekleniyor.