Danimarka Kuran yakma eylemlerini sınırlandırmak istiyor

Danimarka hükümeti, Kuran’ın tahrif edilmesini öngören olası yeni eylemleri sınırlandırmak istediklerini açıkladı.

Son zamanlarda İsveç veya Danimarka'da Müslümanların kutsal kitabına saygısızlık içeren birkaç gösteri, iki İskandinav ülkesi ile birçok Arap ülkesi arasındaki diplomatik gerilimi tırmandırdı.

Bu tür gösterilerin aşırılık yanlılarının işine yaradığını ve bölünmeye yol açtığını belirten Danimarka hükümeti, diğer ülkelerin, kültürlerin ve dinlerin aşağılandığı ve Danimarka için “başta güvenlik alanına” olmak üzere önemli olumsuz sonuçları olabilecek durumlara müdahale etme olasılığını ele almayı planlıyor.

Hükümet, "Bu tabii ki Anayasa tarafından korunan ifade özgürlüğü çerçevesinde yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı, protestoların "dünyanın birçok yerinde Danimarka'nın diğer ülkelerin kültür, din ve geleneklerine hakaret ve aşağılamayı kolaylaştıran bir ülke olarak algılandığı bir düzeye ulaştığına" dikkat çekti.

 

Bakanlık, bu gösterilerin bazılarının "asıl amacının" kışkırtmak olduğunu savunurken, "önemli sonuçları olabileceğine” işaret etti.

Temmuz ayı sonunda Mısır, Suudi Arabistan ve İran, ülkelerindeki İsveç diplomatik misyonlarının temsilcilerini çağırmıştı. Benzer şekilde Cezayir de Danimarka temsilcilerini de çağırmıştı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson pazar günü yaptığı ayrı bir açıklamada, Danimarkalı mevkidaşı Mette Frederiksen ile yakın temas halinde olduğunu belirterek, İsveç'te de benzer bir sürecin halihazırda sürmekte olduğunu ifade etti.

Kristersson, Instagram'da "Ulusal güvenliğimizi ve İsveç'te ve dünyadaki İsveçlilerin güvenliğini güçlendirmeye yönelik önlemleri değerlendirmek için yasal durumu da analiz etmeye başladık” dedi.

İsveç perşembe günü orduya ve idari kurumlara, Kuran'a saygısızlık edilen birkaç olayın ardından kötüleşen güvenlik ortamında “teröre karşı hazırlıklarını güçlendirmeleri” talimatını verdi.

Haziran ayının sonunda, İsveç'te yaşayan 37 yaşındaki Iraklı bir mülteci olan Salwan Momika, Stockholm'deki ana caminin önünde Kuran sayfalarını ateşe vermişti. Momika, geçen hafta Irak büyükelçiliği önünde yeniden benzer bir eylemde bulundu. İsveç polisinin bu etkinliği düzenlemek için verdiği yetkiye tepki olarak yüzlerce Iraklı, Bağdat'taki İsveç büyükelçiliğini işgal ederek ateşe verdi. İsveç büyükelçisi Irak'tan sınır dışı edildi ve İran, İskandinav ülkesinden yeni bir büyükelçiyi topraklarında kabul etmeyeceğini duyurdu.

Temmuz sonunda Danimarka'da aşırı sağcı Danske Patrioter hareketi, bir kişinin Kuran'a benzeyen bir şeyi yaktığını ve Irak bayrağını çiğnediğini gösteren bir video yayınladı.

Suudi Arabistan ve Irak, iki İskandinav ülkesinde Kuran'a yapılan saygısızlığı ele almak için Cidde merkezli İslam İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) Pazartesi günü olağanüstü bir toplantıya çağırdı.