Davutoğlu'ndan 2015 öncesi Ermenistan ziyareti

Davutoğlu'ndan 2015 öncesi Ermenistan ziyareti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 29'uncu Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmak için Ermenistan’a gitti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ermenistan ziyareti sırasında, bugün sabah saatlerinde kaldığı otelin önünde kalabalık bir kitle tarafından protesto edildi.

Türkiye'ni protesto eden döviz ve pankartlar taşıyan grup, Ermeni soykırımının Türkiye tarafından kabul edilmesini istedi. Protestocular Türk bayraklarını yere atarak tepkilerini gösterdi.

Bakan Davutoğlu protestocuların bulunduğu kapıdan değil, diğer bir kapıdan otele alındı.  

Bu arada Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bugün öğle saatlerinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile başbaşa görüşmesi bekleniyor.

SOYKIRIMIN 100. YILDÖNÜMÜ ÖNCESİ TEPKİLERİ YATIŞTIRMA AMAÇLI MI?

Türkiye Dışişleri Bakanı’nın ziyareti, dört yıl önce İsviçre’de Ankara ile Erivan arasındaki ilişkileri normalleştirme ve iki ülke arasındaki sınırı açma çabalarının suya düşmesinden sonra bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Türkiye Azerbaycan’ın baskısı üzerine 2009 yılının Ekim ayında imzalanan Zürih Protokollerini onaylamayı ret etmişti. Bu protokol Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi ve iki ülke arasındaki sınırın açılmasını öngörüyordu.

Türkiye bu girişimleriyle soykırımın 2015'teki yüzüncü yıl dönümü nedeniyle gelişebilecek uluslararası basıkların önünü almaya ve Ermeni diasporasını sakinleştirmeye çalıştığı yorumları yapıldı.

Davutoğlu, 5 Aralık'ta yaptığı bir açıklamada "Olağanüstü şartlar olmadıkça zaten bu toplantılara katılırız. Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan da davet mektubu aldım. Başbakanımızla istişare ettikten sonra olumlu cevap vermeye karar verdik" demişti.

Ermenistan ile ilişkilerin bir süreden beridir Ankara’da kapalı kapılar ardında tartışılan bir konu olduğu iddia ediliyor. Bu arada Iğdır’da kapalı olan Ermenistan sınır kapısında ve demiryolunda birtakım çalışmaların yapıldığı gözleniyor.

Yine Tiflis’te Türk aktör Deniz Barış ile Yerevan Pantomim Tiyatrosu oyuncusu Oganes Acinyan’ın 43 saat aralıksız el sıkışarak bir dünya rekoruna imza atmaları ilişkilerin düzeltilmesine ilişkin girişimlerini bir parçası olarak değerlendiriliyor.

TİCARİ İLİŞKİLER

Türkiye-Ermenistan arasındaki sınırın kapalı olmasına rağmen ticaret belli ölçeklerde devam ediyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye'nin Ermenistan'a yaptığı ihracatın 2012 yılının tamamında bir önceki yıla göre artış oldu. 2011 yılında Türkiye, Ermenistan'a 218 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2012 yılında bu rakam 241 milyon dolara yükseldi. Türkiye 2013'ün ilk 4 ayında birbirine yakın ölçeklerde Ermenistan'a ihracat yaptı.

AGOS GAZETESİ: JENOSİDİ ARAŞTIRAN ÖĞRENCİLER FİŞLENİYOR

Diğer yandan Agos gazetesi bugün yayınladığı bir haberde Türk Tarih Kurumu’nun (TTK), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) aracılığıyla üniversitelere gönderdiği bir yazıyla Ermeni meselesi üzerine çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin isimleri, çalışma başlıkları ve iletişim bilgilerini istediğini iddia etti.

Gazete, TTK Başkanı Prof. Mehmet Metin Hülagü’nün imzasını taşıyan belgeyi kanıt olarak göstererek  “Ermeni Soykırım iddiaları konusunda yapılan çalışmalarda kullanılmak üzere, Ermeni Meselesi alanında çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin isimleri, çalışma başlıkları ve iletişim bilgilerinin” istendiğini yazdı.

TTK’dan başka bir yetkili ise, "Ermeni meselesi çalışan öğrencilerin bilgilerini Mehmet Metin Hülagü’nun talep ettiğini ve nerede, ne şekilde kullanacağını bilmediklerini" söyledi.

Gazete Türkiye’nin 2015 öncesi gizli çalışmalar yürüttüğüne yer vererek bunun için Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçen ay yaptığı bir konuşmaya yer verdi.

Arınç, "Ermeni soykırımı iddialarına karşı ciddi çalışmalarının" olduğunu ifade ederek, dünya ülkelerini kamu diplomasisi açısından etkileyebilecek çok özel faaliyetler yürüttüklerini, Başbakanlık’ta bir kurumun özel olarak yalnızca bu işle ilgilendiğini duyurmuştu.

Bu bağlamda Türk Tarih Kurumu’nun da 2015 çerçevesinde gizli çalışmalar yaptığı ortaya çıktı. Agos gazetesindeki bu haberin Davutoğlu’nun Ermenistan ziyaretine denk gelmesi dikkat çekti.