Derna’daki felakete ilişkin 8 yetkili hakkında tutuklama

Libya Başsavcısı, 10 Eylül'de Derna'da yaşanan ölümcül sel felaketine yol açan iki barajın yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında 8 yetkilinin geçici olarak tutuklanmasına karar verdi.

Libya'nın doğusunda yer alan Derna'da tüm mahalleleri sel suları altında kalan halk, 18 Eylül'de protesto gösterileri düzenleyerek yetkililerin hesap vermesini istemişti.

Kent sakinleri özellikle de "felaketin sorumlularına karşı hızlı bir soruşturma ve yasal işlem başlatılması" çağrısında bulunmuşlardı.

Cumhuriyet Savcısının soruşturma kapsamında geçici tutuklanmasına karar verdiği yetkililer arasında Libya'nın su kaynakları veya baraj yönetimi departmanlarında sorumluluk pozisyonlarında bulunan veya bulunmuş olan yedi kişi yer alıyor.

Trajedinin ardından belediye meclisinin geri kalanıyla birlikte görevden alınan Derna Belediye Başkanı Abdulmonem el-Gaithi, bu kişiler arasında bulunuyor.

10-11 Eylül gecesi Daniel fırtınası Akdeniz kıyısındaki 100 bin nüfuslu Derna kenti başta olmak üzere Libya'nın doğusunu vurmuş, iki barajın patlamasına ve ve tsunami gibi bir selin oluşmasına neden olmuştu. Geçici resmi rakamlara göre sel felaketinde en az 3 bin 868 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi ise kayboldu. Başka kaynaklar 10 binin üzerinde ölü olduğunu bildiriyor.

Libya Başsavcısı al-Seddik El-Sur 15 Eylül'de yaptığı açıklamada trajedinin koşullarına ilişkin bir soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Başsavcıya göre, Libya Barajlar Müdürlüğü 1998 yılında iki yapıda çatlaklar olduğunu bildirmiş, ancak bu çatlakların giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılmamıştı.

Pazartesi günü ofisi tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre, Libya'daki barajların yönetiminde çeşitli derecelerde yer alan toplam 16 kişi soruşturmaya konu oldu.