Derna’daki felakette kaybolan binlerce kişi aranıyor

Libya’nın Derna kentini vuran Daniel fırtınasında kaybolan binlerce kişinin bulunması için arama çalışmaları devam ediyor.

Pazar günü Libya'nın doğusunu vuran tsunami benzeri sel felaketi binlerce kişinin ölümüne, binlercesinin kaybolmasına neden oldu. Yükselen sular Derna şehrinin yukarısındaki iki barajı yıktı ve evleri sürükledi.

Kurtarma görevlileri ve gönüllüler, Derna'da kaybolduğu bildirilen binlerce kişiyi aramak için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan (IFRC) bir yetkili, 10 binin üzerinde kayıp olduğunu belirtmişti.

Durumu "felaket" olarak nitelendiren BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Daniel fırtınasının neden olduğu sellerden en çok etkilenen 250 bin kadar insana acil yardım sağlamak üzere 71 milyon dolardan fazla bir ilk yardım çağrısı başlattı.

OCHA, yaklaşık 884,000 kişinin felaketten doğrudan etkilendiğini tahmin ediyor.

Görgü tanıklarına göre, Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece Daniel fırtınasının yol açtığı su dalgası, nehrin yukarısındaki iki barajı yıkarak şehrin içinden geçen vadide şiddetli sele ve birkaç metre yüksekliğinde sel sularına neden oldu.

Hasar oldukça büyük ve yetkililer felaketten önce 100 bin nüfusa sahip olan kentte insan kaybının çok yüksek olacağından korkuyor.

Libya'nın doğusundaki hükümet yetkililerinin verdiği son bilançoya göre en az 3 bin 800 kişi hayatını kaybetti. 

Yerel yetkililer, kentin üçte birinin yıkıldığını kaydetti.  Derna kenti, içinden bir nehrin aktığı bir vadinin sonunda yer alıyor. 1970'lerde kentin yukarısına iki baraj inşa edildi. Ancak Daniel fırtınası sırasında bu iki baraj yıkıldı. 2022 yılında hazırlanan bir rapor barajların durumunun kötü olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Muammer Kaddafi rejiminin 2011 yılında NATO müdahalesi ile kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana Libya’da kaos yaşanıyor. Libya'da biri BM tarafından tanınan ve batıdaki başkent Trablus'ta, diğeri ise selden etkilenen doğu bölgesinde olmak üzere iki rakip hükümet bulunuyor.