Derya: Faşizm faşizmi besliyor

Derya: Faşizm faşizmi besliyor

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs harekatında yaşanan insan hakları ihlalleri ve yaşananlar Kıbrıs meclisinde gündeme geldi. 

Kıbrıs’ın Türk kesimindeki bütçe tartışmalarına damga vuran CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya; "Bu ülkede sadece Kıbrıslı Türkler kaybetmedi " diyerek adada yaşanan insanlık dışı olayları gündeme taşıdı.   

2015 yılı bütçe görüşmelerine CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’nın; “Kıbrıslı Rumlar, Ermeniler ve Maronitler de kaybetti, evlerinden kovuldular, mülklerinden oldular, tecavüze uğradılar” sözleri damgasını vurdu.  Derya; “Kilise ilk defa 74 yılında kürtajı serbest bıraktı. O kadar çok Kıbrıslı Rum kadın vardı ki tecavüze uğrayan” dedi. Çözüm karşıtı bir konuşma ardından kürsüye çıkan Derya, faşizmin faşizmi beslediğini hatırlattı ve resmi tarih içerisinde bir sürü hikayenin sessizleştirildiğini söyledi.

Derya, kendi hakikatlerimizi haykırırken bir başkasının da acı çektiğini, görmezden geldiğimiz kişilerin de insan olduğunu barışı da savaşı da insanların yaptığını unutmadan konuşmak gerektiğini anlattı.

Tarihe yaklaşımı da ele alan Doğuş Derya, resmi tarihin bu ülkeyi yöneten ve bundan fayda sağlayanların işine yaradığını kaydetti. Derya; “Bir kısmı bu sorunun içinde öldü, bir kısmı bu süreç içinde elini kana buladı bir kısmı elini kana bulayanlardan çekti, elini kana bulayanların bir kısmı utandığı için sustu, elini kana bulayanlardan çekenlerin bir kısmı korktuğu için sustu. Bu ülkede birlikte bir yaşam tahayyül etmenin önü bu suskunluktan kapandı” dedi.

Federal tezin bir Kıbrıs Türk tezi olduğunu anlatan Derya, bunun Rum şovenizmlerinin tezi gibi sunulduğunu ancak bunun doğru olmadığını dile getirdi. Federalist görüşün şovenizme karşı durduğunu anlatan Derya, milliyetçiliğin savaş getireceğini dile getirdi. Derya, resmi tarih dışındaki kaynakların da dile getirilmesi gerektiğini anlattı. Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa milletvekili sözlerin “Evet milliyetçilik savaştır” sözleriyle tamamlamıştı.

Meclis konuşması ardından sosyal medya ve çözüm karşıtı çevreler tarafından hakaretlere uğrayarak linç kampanyası ile karşı karşıya kalan vekile desteklerde artarak sürüyor.

Adanın medyasına yansıdığı kadarı ile bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yayınladığı bir mesajla vekile desteğini açıkladı. Federal Kıbrıs İnisiyatifi ve Kıbrıs basını CTP’li vekile destek vereceklerini bildirdi.