Desuin: Suriye’de ‘ılımlı isyancı’ yok, ateşkes tutmayacak

Fransız askeri uzman Hadrien Desuin, Suriye’de “ılımlı isyancı” diye bir şey kalmadığını ve kalıcı ateşkes olmayacağı tespitinde bulundu.

Fransa’nın dış politikasını yakından takip eden Fransız uzman Hadrien Desuin, Suriye’de ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmaya ilişkin Le Figaro gazetesi için bir analiz yazısı yazdı.

“Herkesin bildiği basit bir ateşkes veya barış yapmak için iki tarafın olması gerekir” diyen Desuin, son olarak ortaya çıkarılan Yüksek Müzakere Komitesi’nin kendi aralarında anlaşamadığına dikkat çekti. Bu komite Cenevre görüşmeleri için Aralık ayında Suudi Arabistan’da kurulmuştu.  Çoğunluğu El Nusra ve DAİŞ bağlantılı gruplardan oluşuyor.

Desuin, bununla birlikte “terörist” yaftasının da muhaliflere keyfi olarak yapıştırıldığı için kiminle müzakere edileceğinin bilinmediğine işaret etti.  Desuin, “Basit bir örnek: Türkiye DAİŞ ile mücadele eden PYD Kürtlerini terörist olarak değerlendiriyor. PYD ateşkese katılmak istiyor ama Türkiye bunu istemiyor. Kısaca, Suriye’de hiçbir şey basit değil” dedi.

Özgür Suriye Ordusu’ndan geriye kalan “ılımlı isyancıların” ateşkesi kabul ettiğini hatırlatan Desuin, “Ama uzun zamandan beridir kimse bu sürgündeki muhalefet kurumunu (Yüksek Müzakere Komitesi) dinlemiyor. Bu kurum gerçek anlamda içi boş bir kabuk. Hiç kimse ciddi bir şekilde kendi birliklerini bir harita üzerine koyamıyor” dedi.

Desuin’e göre Suriye ordusu bu sükunetten faydalanarak doğuda DAİŞ’e karşı operasyon başlatabilir ve  kuşatma altındaki Deyr ez-Zur’u almaya çalışabilir.  Bununla birlikte Rakka’ya yönelik de doğrudan ani bir saldırının da gelişebileceğine dikkat çeken Fransız uzman, kalıcı bir ateşkesin sözkonusu olamayacağını vurguladı.

Washington ile Rusya arasında Soğuk Savaş’ta olduğu gibi bir diyalog oluşsa da Rusya’nın Şam rejimini desteklemeye devam edeceğini belirten Desuin, analizini şöyle sonuçlandırdı:

“Herşeyden önce cihatçılar, pardon ‘ılımlı isyancılar’ın silahlardan vazgeçme niyeti yok. Ve El Nusra, kendilerini örten ‘ılımlı isyancılar’ içerisinde geniş bir şekilde yer aldığı için çatışmalar hemen başlayacak. Esad’ın ordusu yanıt verecek ve Batılılar ile Türk-Suudi ittifakları ateşkesin bozulduğunu haykıracak ve Rusya’yı Şam’ın tasmasını tutmayı bilmemekle suçlayacak. Her biri, ateşkesin bozulmasının sorumluluğunu ötekinin üzerine atacak ve savaş önceki gibi devam edebilecek.”