Deyr Ez-Zur'da son köprü yıkıldı, IŞİD çeteleri kuşatıldı

Deyr Ez-Zur'da son köprü yıkıldı, IŞİD çeteleri kuşatıldı

Suriye'nin doğusundaki Deyr Ez-Zur'un son köprüsü şiddetli bir patlama sonucu yıkıldı. Burası, kentin yarısını denetiminde bulunduran insanlık düşmanı örgüt IŞİD'in son tedarik hattıydı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin bildirdiğine göre Pazartesi sabahı Deyr Ez-Zur'da meydana gelen bir patlamada "Siyasi Köprü" de yıkıldı. Gözlemevi, bu patlamanın rejim tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyor.  Bu köprü, Fırat Nehri üzerindeki dört köprüden biriydi. Diğer üç köprü, son üç yıllık savaşta yıkılmıştı.

Irak sınırı yakınında bulunan Deyr Ez-Zur, Fırat Nehri'nin iki yakası arasında yer alıyor. Kentin bir yarısı IŞİD'in elinde, diğer yarısı da rejimin elinde bulunuyor.  Irak ve Suriye'de etnik ve dini temizlik yaparak vahşi suçlar işleyen IŞİD, Temmuz ayında diğer silahlı grupları Deyr Ez-Zur'dan çıkarmıştı.

"Siyasi Köprü"nün yıkılması ile birlikte IŞİD kontrolündeki bölge kuşatma altına girmiş oldu. Gözlemevi'ne göre bu bölgedeki onbinlerce kişi mahsur kalmış durumda. Bölgeden gelen bilgilere göre siviller ve IŞİD üyelerinin bundan böyle küçük gemilerle sudan geçmeleri gerekecek.

Uluslararası güçlerin IŞİD'e karşı koalisyon kurduğu bir dönemde, Suriye rejimi de daha önceleri çatışmaktan kaçındığı IŞİD'e karşı son haftalarda hava saldırıları düzenlemeye başladı. Hava saldırılarında çok sayıda sivil de hayatını kaybetti. Batılı analistlere göre Suriye'nin yaklaşık yüzde 25'i IŞİD'in elinde bulunuyor. Bunların başında Rakka bölgesi geliyor. IŞİD ayrıca uzun bir dönemdir Türkiye ile komşu durumda. Bu her ikisi arsındaki ilişki artık bir sır değil.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana kanlı bir savaş yaşanıyor. BM'ye göre 191 bini aşkın kişi bu savaşta öldü. Bunların büyük çoğunluğu sivillerden oluşuyor.