Donetsk’te seçimler 18 Ekim’de

Ukrayna’nın doğusunda önemli bir bölgeyi yöneten Donetsk Halk Cumhuriyeti, Kiev’in belirlediği takvimin aksine 18 Ekim’de yerel seçimleri organize edeceğini duyurdu.

Ukrayna’nın doğusunda önemli bir bölgeyi yöneten Donetsk Halk Cumhuriyeti, Kiev’in belirlediği takvimin aksine 18 Ekim’de yerel seçimleri organize edeceğini duyurdu. Kiev yönetimi ise, Batılı gazetecilerin de aralarında olduğu 400 kadar kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

Donetsk bölgesinde halkın öz yönetiminini temsil eden ‘Halk Cumhuriyeti’nin resmi haber ajansı tarafından yayınlanan bir haberde, yerel seçimlerin Ukrayna hükümetinin belirlediği tarihin aksine 18 Ekim’de yapılacağı teyit edildi. Açıklamada, Halk Cumhuriyeti lider Aleksander Zaharçenko’nun bu yöndeki bir kararnameyi imzaladığı bilgisi verildi.

Ukrayna yönetimi tarafından yayınlanan bir basın açıklamasında ise, Donetsk yönetiminin kararının ‘sorumsuzca’ olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından yapılan açıklamada, kararın ‘barış sürecinin gelişimi için büyük bir tehlike’ olduğu savunuldu.

Donetsk bölgesini yöneten Halk Cumhuriyeti temsilcilerinin yaptığı seçim açıklaması, Ukrayna yönetiminin Rus ve yabancı siyasetçi, işadamları ve gazetecilere yönelik aldığı yaptırım kararının sonrasına denk geldi. Bir yıl boyunca Ukrayna’ya girişleri yasaklanan 400 kişi arasında Rusya, doğudaki Donbass bölgesinden bireyler ile birçok uluslararası basın mensubu bulunuyor.

Batılı gazetecilerin de yaptırım kararına dahil edildiği öğrenilirken, bu kişiler arasında BBC televizyonu ile Alman Die Zeit gazetesi muhabiri ve bir İspanyol gazeteci de bulunuyor.

Donbass (Donetsk ve Luhansk) bölgesinde 2014 yılı başlarından bu yana Rusya yanlısı grupların hakimiyeti söz konusu. Nisan 2014’de başlayan çatışmalarda 8 bin kişi yaşamını yitirirken, çatışmaların son bulması için Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanmıştı. Uzlaşma gereği, Ukrayna’daki yerel seçimlerin 25 Ekim’de yapılması kararlaştırılmıştı.

Ancak Donetsk ve Luhansk’taki halk cumhuriyetleri tarafından yapılan açıklamalarda, seçimlerin Donetsk’te 18 Ekim’de, Luhansk’ta ise 1 Kasım’da yapılacağı duyurulmuştu.