Dünya’nın yenilenebilir enerjideki öncüsü 5 ülke

Sürekli artan nüfusla birlikte dünyadaki enerji talebi de artış gösterirken, petrol ve doğal gaz gibi atmosfere zararlı enerji türlerini geride bırakmak isteyen ülkeler yatırımlarını temiz enerji kaynaklarına yöneltiyor.

Sürekli artan nüfusla birlikte dünyadaki enerji talebi de artış gösterirken, petrol ve doğal gaz gibi atmosfere zararlı enerji türlerini geride bırakmak isteyen ülkeler yatırımlarını temiz enerji kaynaklarına yöneltiyor. Birçok ülke, yenilenebilir enerjilere yatırımla aynı zamanda Rusya ve Arap ülkelerine olan bağımlılıktan kurtulmak istiyor.

Bloomberg New Energy Finance (BNEEF) adlı kuruluşa göre, yenilenebilir enerjilere dev yatırımlar yapan ülkelerin başında Hindistan, ABD, Çin, Şili ve nihayet Almanya geliyor.

HİNDİSTAN

Dünyanın enerji bakımından dışa bağımlı en önemli ülkesi olan ve yüz milyonlarca kişinin elektrik sıkıntısı çektiği Hindistan’da yenilenebilir enerjilere ciddi yatırım yapılıyor. Hindistan’ın kömür gibi atmosfere zarar veren enerji türlerinden sonra artık yenilenebilir kaynaklara yönelmesi dikkat çekiyor.

Başbakan Narendra Modi tarafından duyurulan güneş enerjisi yatırımları sayesinde 2022’ye kadar 100 gigawatta kadar güneş kaynaklı enerji üretimi hedefleniyor. Bu sayede, halen 5 gigawatt olan güneş kaynaklı elektrik üretimi en az 20 kat artış gösterecek ve bu da 100 nükleer santralden elde edilen enerjiye denk geliyor.

Bu proje kapsamında güneş ışınlarının yoğun olduğu köylerde dahi dev fotovoltaik santraller kuruluyor.

ABD

Halen petrol ihtiyacının dörtte biri kadarını ithal eden ABD ise dünyanın en büyük kaya gazı ve kaya petrolü üreticisi konumunda. ABD’nin önümüzdeki yıllarda gaz ihracatını arttırması beklenirken, geçtiğimiz ay 40 yılı aşkın bir süredir yürürlükte olan petrol ihracatı yasağı kaldırılmıştı.

ABD’nin en önemli yatırımları arasında güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjiler geliyor. Ülkedeki birçok büyük enerji şirketi bu alana yönelirken, sadece Tesla şirketinin tek başına 500 bin elektrikli otomobil üretimine geçecek olması da bunun işareti.

ÇİN

Yükselmekte olan ülkelerin başında gelen Çin ise bu ülkeler arasında yenilenebilir enerjilere en fazla yatırım yapan ülke. 1,4 milyara yakın nüfusuyla dünyanın en büyük enerji tüketicisi konumunda olan Çin’in önümüzdeki 10 yıl içinde dev güneş ve rüzgar santrallerinin yanı sıra onlarca nükleer santrale yatırım yapılacak.

Çin’in hedefleri arasında rüzgar türbinlerinden elde edilecek enerjinin 2025’e kadar 350 gigawatta,   güneş (fotovoltaik) santrallerinden elde edilecek olanın ise 2020’ye kadar 200 gigawatta çıkarılması bulunuyor. Aynı dönemde Çin’in 40 kadar yeni nükleer santrali tamamlaması bekleniyor.

Bloomberg New Energy Finance (BNEEF) tarafından yapılan tahminlere göre, Çin aynı zamanda Yükselen Ekonomiler arasında yenilenebilir enerjilerde başı çekiyor. Çin ayrıca yeni enerji projelerinde kullanılacak teknolojileri de bizzat üretmeyi hedefliyor.

ŞİLİ

Güney Amerika ülkesi Şili de dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji üreticilerinden. Dev güneş ve rüzgar enerjisi tesislerinin yanı sıra Atacama Çölü’ndeki yoğun lityum kaynakları da enerji alanında önemli bir artı değer olarak görülüyor. Lityum baterilerinin elektrikli otomobillerin yanı sıra elektronik aletler ve akümülatörler de kullanıldığı biliniyor.

ALMANYA

Yenilenebilir enerjilerde Avrupa’nın en büyük üreticisi ise Almanya. 2014 yılında üretilen elektriğin yüzde 27’sinin güneş, rüzgar, su ve biyo enerjilerden sağlayan Almanya’da bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 32’yi aştı.

Berlin’deki önemli düşünce kuruluşlarından Agora’nın tahminlerine göre, 2015’te 647 terawatt saat elektrik üretilen Almanya’da rüzgar enerjisindeki artış ise yüzde 50’ye yakın oldu. Almanya ayrıca ürettiği elektriğini yüzde 10’una yakının ihraç etti.

2022’ye kadar nükleer santralleri kapatmayı planlayan Almanya, 2040 yılına kadar ise kömürü terk etmeyi hedefliyor.

Almanya, özellikle Kuzey Denizi’ndeki dev rüzgar türbinleriyle biliniyor.