Dünyada 1 Mayıs eylemleri

Dünyada 1 Mayıs eylemleri

Avrupa'da işçi ve emekçiler kemer sıkma politikalarına karşı sokaklara çıkarken, dünyanın diğer yerlerinde de eşit, adil ve onurlu bir iş için eylemler düzenlendi.  

Avrupa, ABD, Kanada, Bangladeş, Kamboçya, Endonezya, Küba, Rusya ve dünyanın diğer bölgelerinde işçi ve emekçiler 1 Mayıs günü sokaklara çıkarak taleplerini dile getirdiler.

Avrupa'daki eylemlerde kemer sıkma tedbirleri protesto edildi, zira Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı aktif nüfusun yüzde 12,1'ine ulaşarak yeni bir rekor daha kırdı. Avrupa istatistik ofisi Eurostat tarafından yayınlanan işsizlik verilerine göre 17 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi'nde iş başvurusu yapanların sayısı 19,2 milyon kişiye çıktı. Eurostat'ın istatistik tutmaya başladığı 1995'ten bu yana ilk kez işsizlik bu seviyeye çıkıyor. İşsizlikteki bu yükseliş, özellikle borç krizini çözme iddiasıyla son üç yıldır dayatılan ağır kemer sıkma tedbirlerinden kaynaklanıyor.

YUNANİSTAN:  Yunanistan'da denizci sendikalarının grevi nedeniyle denizyolu ulaşımı sağlanamadı.  Özel sektör sendikası GSEE, toplu sözleşme, iş, ekonomik büyüme ve demokratik sosyal haklar talebinde bulundu. Yunanistan, İspanya ile birlikte Avrupa'da en fazla işsizliğin olduğu ülke durumunda. Ocak ayı verilerine göre, üst üste altı yıldır resesyonda olan Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 27,2'ye yükseldi. Atina ve Selanik'te düzenlenen eylemlere onbinlerce kişi katıldı.

İSPANYA: Ekonomik krizin ağır vurduğu diğer bir ülke olan İspanya'da iki büyük sendika UGT ve CCOO,  ülke genelinde 82 eylem için çağrıda bulundu.  İspanya'da işsizlik aktif nüfusun yüzde 27,16'sına çıktı. UGT sendikası, Avrupa kurumları ve Avrupa Birliği hükümetlerinin dayattığı kemer sıkma politikalarının tam bir başarısızlık olduğunu kaydetti.  Başkent Madrid'deki gösteride "6 milyon 200 bin işsiz, kemer sıkmaya hayır!", "Daha fazla demokrasi, daha az kemer sıkma" gibi pankartlar taşındı.

FRANSA: İşsizlik patlamasının yaşandığı Fransa'da iki büyük merkezi sendika olan CGT ve CFDT, sosyalist parti iktidarında ilk kez ayrı ayrı eylemler düzenledi.  CGT sendikası iş güvenliği yasasını "vicdansız" olarak değerlendirirken, CFDT iş alanlarının kurulması için bir ilerleme olarak görüyor.  Fransa'da işsizlerin sayısı 3,2 milyona çıkarak tarihi bir rekor kırdı.  Her gün yeni iş birimleri ortadan kaldırılıyor.  CSA anket kuruluşunun yaptığı kamuoyu yoklamasına göre Fransızların çoğunluğu (yüzde 57) işin korunmasının sendikaların birinci hedefi olması gerektiğini düşünüyor. CGT sendikasına göre Fransa genelindeki eylemlere 120 bin ila 150 bin arasında kişi katıldı.

İtalya, Portekiz ve Kıbrıs'taki gösterilerde de işsizlik, kemer sıkma politikaları, ekonomik krize karşı mücadele temel sloganlar oldu.

ASYA: Bangladeş'te onbinlerce kişi,  bir haftayı aşkın bir süre önce bir konfeksiyon atölyesinin yıkılması sonucu 500'ü aşkın işçinin ölümünden sonra, adalet istedi.  Başkent Dakka'da eylemciler "Katilleri asın, atölye sahiplerini asın" şeklinde slogan attı.  Yetkililer şiddet olaylarının yaşanmaması için "soğukkanlılık" çağrıları yaptı. Bangladeş Tekstil ve Giysi Ligi yöneticilerinden Kamrul Anam, binanın çökmesiyle yaşanan ölümlerin işçiler tarafından "cinayet" olarak görüldüğünü belirterek, eylemcilerin öfkeli olduğuna işaret etti. Anam, "Bu trajedinin sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz" dedi.

Kamboçya'da işçiler, giyim fabrikalarında ayda 150 dolar olan asgari ücretin arttırılmasını talep eden bir dilekçeyi sunmak üzere Parlamentoya yürüdü. Endonezya'nın başkenti Cakarta'da polise göre 55 bin kişi bir araya geldi. Polisin verdiği bu rakam bile ülkede son yılların en büyük 1 Mayıs eyleminin gerçekleştiğini gösteriyor. 

Filipinler'de binlerce kişi ücret artışı ve ekonomik büyüme meyvelerinin daha adil şekilde paylaştırılmasını istedi.  Dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri olan Hong Kong'da 5 bin kişi, grevdeki tersane işçileri ile dayanışmak için yürüdü.

RUSYA: Rusya'nın başkenti Moskova'da çok sayıda eylem organize edildi. Sendikaların Moskova Belediyesi önündeki Tverskaya sokağında düzenlediği eyleme, İçişleri Bakanlığı'na göre 70 bine yakın kişi katıldı. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu eylemin yanısıra kentte yedi ayrı miting ve altı yürüyüş öngörülüyordu. Komünist Parti geleneksel olarak her yıl olduğu gibi Karl Marx anıtı yakınında eylem yaptı. 200 bini aşkın polis görev yaptı.

KÜBA: Küba'da bugün en az 1,5 milyon kişi "müreffeh ve kalıcı sosyalizm" sloganı ile başkent Havana ve ülkenin diğer büyük kentlerinde sokaklara çıktı.  Havana'da her kesimden 300 bin kişinin katıldığı gösteriye Devlet Başkanı Raul Castro öncülük etti. Yürüyüşte, 5 mayıs günü kanserden hayatını kaybeden Hugo Chavez anıldı.