Ekvator: WikiLeaks kurucusuna yapılan ‘adaletsizliktir’

Ekvator: WikiLeaks kurucusuna yapılan ‘adaletsizliktir’

Ekvator, iki yılı aşkın süredir Londra’daki büyükelçiliğinde sığınmacı olarak yaşayan WikiLeaks sitesinin kurucularından Julian Assange’nin ‘adaletsizliğe’ kurban gittiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada, Assange’nin İsveç’te hakkında açılan davaya rağmen, İsveç yargısının herhangi bir ilerleme kaydetmemesi eleştirildi.

Gama TV’ye konuşan Ekvator Dışişleri Bakanı Ricardo Patiño, Haziran 2012’den bu yana Londra Büyükelçiliği’nde yaşayan Julian Assange’nin hakkındaki davanın ilerlememesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Assange’ye yönelik İsveç’te ‘cinsel saldırı’ suçlamalarına ilişkin şikayetlerin 4 yıl önce yapıldığını hatırlatan Patiño, “buna rağmen herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Bu bir hukuk ihlalidir” dedi.

Assange’nin hakkındaki iddiaları yanıtlaması amacıyla İsveçli yargıçları Londra Büyükelçiliği’ne davet ettiklerini kaydeden Dışişleri Bakanı, bir diğer önerilerinin ise video konferans yöntemi olduğunun altını çizdi. Dışişleri Bakanı, tüm önerilerine rağmen Assange’nin hakkındaki hiç bir iddiaya yanıt verememiş olmasını sert bir dille eleştirdi. Bakan, davanın sürüncemeye bırakılmasının Assange’nin hukuki olarak haklarının ihlali anlamına geldiğini vurguladı.

Assange’nin öncülük ettiği WikiLeaks, 2010 yılında çoğunluğu Amerikalı devlet ve istihbarat görevlilerinin konuşmalarından oluşan 700 bin kadar belgeyi yayınlamıştı.  Ağustos 2010’da İsveç yargısı, Assange hakkında ‘tecavüz’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlamalarıyla dava açmış, tecavüz suçlaması daha sonra kabul edilmemişti.

WikiLeaks belgeleri nedeniyle ABD’ye gönderilmekten çekinen Assange, Haziran 2012’de Ekvator’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmış ve aynı yıl sığınma hakkı kazanmıştı. Ancak İngiliz hükümeti, Assange’nin bina dışına çıkması halinde tutuklanacağını duyurmuş ve  Ekvator, Assange’nin büyükelçilik binasında kalmasına karar vermişti.