El Kaide-Magreb'den Fransa'ya tehdit

El Kaide-Magreb'den Fransa'ya tehdit

Savaş ve insanlık suçları işlemekle suçlanan Mali ordusuna destek veren Fransa'ya yönelik El Kaide'nin İslami Magreb örgütü (AQMI) saldırı tehdidinde bulundu. Örgüt, tüm Müslümanları Fransız çıkarlarını hedef almaya çağırdı.

El Kaide'nin İslami Magreb örgütü şefi Ebu Ubeyda Yusuf El Annabi, görüntülü mesajında Fransa'nın Mali'de Müslümanlara karşı yürüttüğü "Haçlı seferlerine" tepki göstererek, "tüm dünyadaki Müslümanları her yerde Fransız çıkarlarına saldırmaya" çağırdı. El Annabi, Fransız hedeflerine saldırmanın "meşru" olduğunu savundu.

Bu tehdidin ardından bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, tehdidi "ciddiye" aldıklarını söyledi. El Kaide-Magreb'e Mali'de "kayda değer" kayıplar verdirdiklerini savunan Hollande, "Mali'deki müdahale ile AQMI'ye kayda değer kayıp verdirdik ama AQMI ağlarının Mali'nin dışındaki varlıkları sürüyor" dedi.

"Mali'deki müdahalenin gerekli olduğu sürece devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyen Hollande, her ne kadar Mali'deki askeri varlıklarını azaltsalar da "terörizme karşı mücadelenin devamı için" Mali çevresinde uyanık kalacaklarını belirtti.

Fransa, Mali'ye gönderdiği 450 askerini geri çekmeye başladı. Ancak bin kadar askerini 2013'ten sonrasına kadar da bu ülkede tutmaya devam edeceğini açıkladı. Fransa'nın Mali ordusunu destekleyen operasyonu ile birlikte, geçen yıl İslamcı grupların ele geçirdiği ülkenin kuzeyindeki temel şehirler geri alındı.

Mali savaşı Ocak 2012'de Tuareg isyanının ülkenin kuzeyini ele geçirmesi ve ardından da İslamcı grupların hakimiyetine geçmesi gerekçe gösterilerek başlatıldı.  Fransız ordusu aceleyle 11 Şubat günü Mali Devleti'ne destek vermek için operasyona katıldı. Bu işgal operasyonu sürerken, Mali ordusu toplu infazlar ve katliamlar gerçekleştirdi. Tuareg halkına yönelik ırkçı infazlar, yağmalamalar, yaşam olanaklarının ortadan kaldırılması ve evlerinin talan edilmesi karşısında Fransız devleti Mali Ordusu ile işbirliğini sürdürüyor. 

BM'ye göre, bu kirli savaşın bir sonucu olarak 270 bini aşkın kişi Mali içerisinde göçe maruz kalırken, 170 bin kişi de başta Burkina Faso, Moritanya ve Nijer olmak üzere komşu ülkelere sığındı. Moritanya ile olan sınırda çok sayıda köy kısmen veya tamamen terk edilmiş durumda.