Eritre'de 10 bine yakın siyasi tutsak var

Eritre'de 10 bine yakın siyasi tutsak var

Eritre'nin bağımsızlığına kavuşmasının 20'inci yıldönümü öncesinde bir rapor yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, bu ülkede en az 10 bin siyasi tutsağın bulunduğu ve birçoğunun korkunç koşullarda tutulduğu tepkisinde bulundu.

Af Örgütü'nün Afrika Boynuzu'nun 6 milyon nüfuslu bu küçük ülkesindeki cezaevi koşullarına ilişkin yayınladığı raporda en az 10 bin siyasi tutsağın bulunduğu ifade edildi. Örgütün Eritre uzmanı Claire Beston, "Hükümet muhalefeti ezmek, tüm muhalif sesleri sindirmek ve diz çökmeyi reddeden herkesi cezalandırmak için sistematik bir biçimde keyfi gözaltılar ve yargılama yapmadan tutuklamalara başvurdu" dedi.

YER ALTI HÜCRELERİNE KAPATILIYORLAR

Tutukluların kesin sayının bilmenin imkansız olduğunun kaydedildiği rapora göre, bunlar yer altı hücrelerinde veya konteynırlara kapatılıyorlar.  Claire Beston, işkencenin bir cezalandırma biçimi veya baskı aracı olarak sorgu sırasında sürekli uygulandığını belirtirken, "Vakaların çoğunda, tutuklu ailelerine hiçbir bilgi verilmiyor" diyor. Tutuklanma ardından da çoğu zaman bu konudan bir daha bahsedilmediğini ifade eden Beston, "Kim ki (bağımsızlıktan bu yana) Devlet Başkanı İssaias Afeworki'yi eleştirirse yargılanmaksızın tutuklanıyor ve genellikle en ağır koşullarda" diye kaydediyor.

BAĞIMSIZLIK İLAN ETTİ, DİKTATÖRLEŞTİ

Issaias Afeworki'nin öncülüğündeki isyancılar 30 yıllık bir iç savaşın ardından 1991'e Etiyopya karşısında bağımsızlıklarını kazanmıştı. İki yıl sonra kendi kaderini tayin referandumu yapılmış ve 24 Mayıs 1993'de Eritre'nin bağımsızlığı ilan edilmişti.  Demokratikleşme ve kalkınma konusunda büyük bir umut yaratan Eritre yönetimine uluslararası toplum da yoğun destekte bulunmuştu. Ancak Afeworki rejimi daha sonra otoriterleşti.  

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yayınlanan listede Eritre, basın özgürlüğü konusunda 179 ülke arasında en son sırada yer alıyor. Issaias Afeworki, RSF'nin bu yıl güncellenen "basın özgürlüğü düşmanları" listesindeki yerini koruyor.