Erivan: Azerbaycan AB sınır gözlemcilerine ateş açtı

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Bakü’yü şubat ayından bu yana kendi talebi üzerine sınırın Azerbaycan tarafında konuşlandırılan Avrupa Birliği gözlemcilerine ateş açmakla suçladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Azerbaycan silahlı kuvvetlerine bağlı birlikler öğlen saatlerinde (doğudaki) Verin Shorzha civarında devriye gezen gözlemcilere ve araçlarına ateşli silahlarla ateş açtı" dedi. Bakanlık, "Herhangi bir can kaybı yaşanmadı" diye ekledi.

Bu açıklamalar için “gerçek dışı” diyen Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Telegram üzerinde "AB gözlemcilerinin ziyaret zamanları (...) Azerbaycan tarafına önceden bildirilmektedir. Bu nedenle Ermenistan Savunma Bakanlığı'nın iddia ettiği gibi bir durumun ortaya çıkması hem teorik olarak hem de pratikte mümkün değildir" dedi.

Ermenistan'daki 100 kişilik AB Sivil Misyonu (EUMA) şubat ayında Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırı gözlemlemek üzere göreve başlamıştı.

Kafkasya'daki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için otuz yılı aşkın bir süredir çatışma halinde.

Pazartesi günü Azerbaycan, Ermenistan'ı askeri bir provokasyona hazırlık olarak sınır boyunca askerlerini takviye etmekle suçlamış, bu iddia Erivan tarafından yalanlanmıştı.

İki taraf arasındaki gerginlik son günlerde daha da tırmandı. Erivan, Bakü'yü Laçin koridorundaki trafiği engellemekle suçluyor.

Erivan ve sivil toplum örgütlerine göre Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki tek kara bağlantısı olan bu yoldaki engellemeler nedeniyle gıda, ilaç ve enerji sıkıntısı yaşanıyor. Ermenistan, Bakü'nün barış çabalarını baltaladığı tepkisiyle BM'den de müdahale etmesini istedi.