Ermeni Soykırımı yeninden Fransa Parlamentosu’na geliyor!

Ermeni Soykırımı yeninden Fransa Parlamentosu’na geliyor!

Fransa hükümetinin önümüzdeki aylarda Ermeni Soykırımı’nı inkarı suç sayan bir yasa projesi sunacağı iddia edildi.  Ancak bu tasarı Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi resmi olarak açıklanmayacak. 

Le Monde gazetesine göre hükümet, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim kampanyasında verdiği söze uygun olarak, Ermeni Soykırımı’nı inkarı suç sayan yasa tasarısını önümüzdeki aylarda sunacak. Gazete, “Diplomatik nedenlerden dolayı, Cumhurbaşkanı’nın Ocak 2014 sonunda Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi resmi olarak herhangi bir açıklama yapılmayacak” dedi.

Tasarıya ilişkin resmi açıklamanın, Hollande’ın Türkiye ziyaretinden en geç dört ay sonra, Mayıs 2014’te Ermenistan ziyareti sırasında yapılması bekleniyor. Hollande’ın Ermenistan ziyareti, 16 Aralık günü Elysee Sarayı’nda Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi temsilcilerini kabulünde doğrulandı.

Le Monde gazetesine göre tasarıya ilişkin belirlenen takvim çerçevesinde tasarının Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yılı dolayısıyla Nisan 2015’te yapılacak anmalar sırasında kabul edilmesinin planlandığına işaret etti.  

Ermeni Soykırımı dahil soykırımları inkarı suç sayan bir yasa tasarısı Aralık 2011’de parlamentoda kabul edildi. Ancak bu tasarı Anayasa Mahkemesi tarafından Şubat 2012’de iptal edildi.