Ermenistan’a göre Azerbaycan askeri provokasyon hazırlığında

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan’ın güçlerini Dağlık Karabağ yakınlarına yığarak “askeri bir provokasyon” hazırlığı içinde olmakla suçladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan’daki hükümet toplantısında yaptığı konuşmada "Azerbaycan, Dağlık Karabağ ve Ermenistan'a karşı yeni bir askeri provokasyon gerçekleştirme niyetini ortaya koyuyor" dedi.

Paşinyan, "Bölgemizdeki askeri ve siyasi durum açıkça kötüleşti" diye ekledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise Paşinyan’ın açıklaması için "yeni bir yalancı siyasi manipülasyon" dedi.

Açıklamada, "Ermenistan, Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarından vazgeçmeli, askeri-siyasi provokasyonlara son vermeli ve barış sürecine engel oluşturmaya son vermelidir” denildi.

Birkaç gün içinde Ermenistan ve ABD arasında “barışı koruma güçlerinin” ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirmesi planlanıyor.

Rusya ve Azerbaycan bu tatbikata ilişkin gelişmeleri yakından izliyor. Paşinyan kısa bir süre önce Rusya’yı “barış gücü” görevini yerine getirmeyerek, Azerbaycan’ın stratejik Laçin yolunu kapatmasına izin verdiği suçlamasında bulunmuştu.

Kremlin Sarayı, tatbikatın Kafkasya’da istikrarı baltalayacağını savunurken, Ermenistan’ın eleştirilerine rağmen “Rusya’nın bölgesel anlaşmaların garantörü olarak görevlerini yerine getirmeye devam ettiğini” ileri sürdü.

Ermenistan ile Dağlık Karabağ'ı birbirine bağlayan bu kara yolu, Azerbaycan ile savaşın sona erdiği 2020 yılından bu yana teorik olarak Rus barış gücünün güvencesi altında bulunuyor. Ancak aylardır fiilen Azerbaycan tarafından engelleniyor. İnsan hakları örgütleri bu engellemenin Dağlık Karabağ’da insani krize neden olduğu tepkisinde bulunuyor.

Kafkasya'daki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için otuz yılı aşkın bir süredir çatışma halinde. Türk devletinin desteğindeki Azerbaycan ile Ermenistan, 2020 yılında Dağlık Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanmaya devam etti.