Ermenistan-ABD ortak askeri tatbikatı başladı

Rusya’nın geleneksel müttefiki olarak değerlendirilen Ermenistan ve Amerika Birleşik Devletleri, ortak askeri tatbikat başlattı.

Erivan tarafından yapılan açıklamaya göre 20 Eylül'e kadar sürmesi planlanan “Eagle Partner 2023” adlı tatbikatları, barışı koruma operasyonlarında yer alan Amerikan ve Ermeni güçlerinin "birlikte çalışma seviyesini arttırmayı" amaçlıyor.

ABD ordusunun Avrupa ve Afrika'dan sorumlu bir sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada tatbikatların başladığını doğruladı.

Washington'a göre Erivan yakınlarındaki Zar ve Armavir eğitim merkezlerinde "yaklaşık 85 Amerikan askeri yaklaşık 175 Ermeni askeriyle birlikte eğitim görecek".

Moskova bu tatbikatlara çok soğuk bakarken, Cuma günü Ermenistan büyükelçisini çağırarak "dostça olmayan önlemleri" kınadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, pazar günü yaptığı açıklamada Rusya'nın "saldırgan bir NATO üyesinin Kafkasya'ya nüfuz etme girişimlerinde iyi bir şey görmediklerini” söylemişti.

Pazartesi günü Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Erivan ve Washington arasında böyle bir yakınlaşmanın "çok çok kapsamlı bir analiz gerektireceğini" belirtirken, Rusya'nın "Ermeni tarafıyla yakın diyalog" sürdürmek istediğinde ısrar etti.

Bazı siyasi gözlemciler Ukrayna'daki savaşa gömülen ve uluslararası sahnede izole olan Rusya’nın, Sovyet döneminden kalma arka bahçesindeki etkisini hızla kaybetmekte olduğunu iddia ediyor.

Rusya 2020 sonbaharında Dağlık Karabağ’da ateşkesi müzakere etmiş ve barış güçlerini bu bölgeye konuşlandırmış olsa da savaşan taraflar üzerindeki etkisinin yarı yarıya azaldığı belirtiliyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan kısa bir süre önce Rusya’yı “barış gücü” görevini yerine getirmeyerek, Azerbaycan’ın stratejik Laçin yolunu kapatmasına izin verdiği suçlamasında bulunmuştu.

Ermenistan ile Dağlık Karabağ'ı birbirine bağlayan bu kara yolu, Azerbaycan ile savaşın sona erdiği 2020 yılından bu yana teorik olarak Rus barış gücünün güvencesi altında bulunuyor. Ancak aylardır fiilen Azerbaycan tarafından engelleniyor. İnsan hakları örgütleri bu engellemenin Dağlık Karabağ’da insani krize neden olduğu tepkisinde bulunuyor.

Kafkasya'daki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için otuz yılı aşkın bir süredir çatışma halinde. Türk devletinin desteğindeki Azerbaycan ile Ermenistan, 2020 yılında Dağlık Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanmaya devam etti.