ETA’dan silahsızlanma açıklaması: Liste yarın teslim edilecek

Uzun yıllar Bask ülkesinin özgürlüğü için silahlı mücadele veren ETA, silahların bırakılması işleminin yarın yapılacağını duyurdu.

ETA tarafından hazırlanan ve İngiliz televizyon kanalı BBC’de yayınlanan bir mektupla, sahip olunan silahların yerlerinin yer aldığı listenin yarın Fransız yargısına teslim edileceği bilgisi verildi.

İngilizce ve İspanyolca yayınlanan mektupta, olası provokasyonların önlenebilmesi için barış yanlılarının yarın Fransa’nın güneyindeki Bask kenti Bayonne’da sokağa inmeleri istendi.

LİSTE BARIŞ İNŞACILARI ARACILIĞIYLA VERİLECEK

ETA, silahların yerlerine ait listenin Fransız yargısına ‘barış inşacıları’ olarak adlandırdığı sivil toplum kuruluşları temsilcileri üzerinden ulaştırılacağı kaydedildi.

Fransız medyasının Bask milliyetçisi kaynaklara dayandırdığı haberlerde ise, silahların teslimi için ‘Fransız otoriteleriyle müzakerelerin devam ettiği’ bilgisi paylaşıldı.

YÜZLERCE SİLAH VE TONLARCA PATLAYICI

Bask ülkesindeki savaşta 40 yıl boyunca faaliyet gösteren ETA, Ekim 2011’de silahlı mücadeleye son verdiğini duyurmuştu. ETA, 2010 yılından bu yana herhangi bir silahlı eylem gerçekleştirmedi.

ETA’nın halen İspanya ve Fransa’daki cezaevlerinde 350 kadar üyesi bulunuyor.

ETA, şimdiye kadar sahip olduğu silahların bir kısmını sivil toplum kuruluşları aracılığıyla teslim etmişti. Son olarak Ekim ayında Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında 145 adet tabancanın bulunduğu bildirilmişti.

Daha önce İspanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada ise, ETA’nın 2 ila 3 ton arasında patlayıcı maddenin yanı sıra 300’e yakın silah ve cephanesinin olduğu iddia edilmişti.