Euro 1 doların altına düşebilir

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin üçte ikisinden fazlasının para birimi euronun dolar karşısındaki değer kaybı devam ederken, uzmanlar önümüzdeki aylarda euronun uzun süreden sonra doların gerisine düşeceği yorumunu yapıyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’un pazar sayısına konuşan Goldman Sachs bankasının Almanya yöneticisi Jörg Kukies, euro’nun dolar karşısındaki değer kaybının devam edeceğini söyledi. Değer kaybının yıl sonuna kadar devamıyla iki para biriminin eşitleneceğini kaydeden Kukies, bunun 2016 başında dolar lehine olacağını belirtti.

Jörg Kukies’in tahminlerine göre 1 euro 2016’nın ilk aylarında 0,95 dolara kadar düşebilecek.

Avrupa para biriminin dolar karşısındaki kaybının karşılıklı para politikalarına bağlı olarak geliştiğini öne süren Goldmann Sachs yöneticisi, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) merkez bankalarının para politikalarına değinen Kukies, “Amerika ve Avrupa’daki faizler bu denli farklı bir biçimde değiştiğinde, euronun dolar karşısında kaybetmesi kaçınılmaz oluyor” şeklinde konuştu.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in Aralık ayında faizleri 0,25 puan arttıracağını söyleyen Kukies, önümüzdeki yıl ise 1 puanlık bir artışın beklendiğini kaydetti. Jörg Kukies, Avrupa’da ise para politikalarında bir gevşeme olacağını ve hisse senedi alımlarının ve faiz düşüşlerinin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Euro, bu yılın başında 1,25 dolar değerinde iken, Mart ayında 1,04 dolar seviyesine kadar gerilemişti.