Euro Bölgesi için ekonomik büyüme tahminleri düşürüldü

Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi için ekonomik büyüme tahminlerini özellikle Almanya’nın sanayisindeki zorluklar nedeniyle düşürdü.

Avrupa Komisyonu (AK) pazartesi günü yaptığı açıklamada, yavaşlayan tüketici talebi, yüksek enflasyon ve Almanya'daki durgunluk nedeniyle Euro Bölgesi için büyüme tahminlerini bu yıl ve gelecek yıl için aşağı yönlü revize ettiğini duyurdu.

AB yürütme organı, mayıs ayında sırasıyla yüzde 1.1 ve yüzde 1.6 olarak tahmin ettiği Euro Bölgesi büyümesinin bu yıl yüzde 0.8 ve 2024 yılında yüzde 1.3 ile sınırlı kalmasını bekliyor.

Avrupa Komisyonu, "İç talebin, özellikle de tüketimin zayıflığı, çoğu mal ve hizmet için yüksek ve hala artan tüketici fiyatlarının ilkbahar tahminlerinde öngörülenden daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Ancak Fransa'nın ilkbahardaki güçlü toparlanma sayesinde bu yıl beklenenden daha iyi bir performans göstermesi bekleniyor.

Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisindeki büyüme bu yıl yüzde 1'e (+0,3 puan) revize edildi. Aynı durum, büyümenin artık yüzde 2,2 (+0,3 puan) olması beklenen İspanya için de geçerli.

Enflasyon da yavaşlamaya devam ediyor. Avrupa Komisyonu, tüketici fiyatlarında 2023 yılında ortalama yüzde 5.6 (Mayıs ayındaki son tahminlere kıyasla -0.2 puan) ve 2024 yılında yüzde 2.9 (+0.1 puan) artış öngörüyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da ise gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yıl yüzde 0,4 düşmesi, gelecek yıl ise daha önce beklenen artı yüzde 0,2 ve artı yüzde 1,4'e kıyasla yüzde 1,1 oranında toparlanması bekleniyor.

Almanya, geleneksel güçlü noktaları olan ihracatının ve geniş sanayi sektörünün zayıflığından dolayı ekonomik sorunlar yaşıyor. Ukrayna'daki savaşla bağlantılı "enerji fiyat şokundan ağır darbe alan" enerji yoğun sektörler başta olmak üzere, endüstriyel güven göstergelerinin yılın başından bu yana düştüğü kaydedildi.