Euro bölgesinde işsizlik en düşük seviyesinde

Avrupa istatistik ofisi Eurostat verilerine göre tek para biriminin kullanıldığı Euro bölgesinde haziran işsizlik, nisan ve mayıs aylarında olduğu gibi yüzde 6,4 ile en düşük seviyede kaldı.

Avrupa istatistik ofisinin tek para birimini kullanan ülkeler için verileri düzenli olarak derlemeye başladığı Nisan 1998'den bu yana, işsizliğin en düşük seviyede olduğu belirtildi.

Eurostat, rakamlarını aşağı yönlü revize etmeden önce işsizlik verilerini nisan ve mayıs için yüzde 6,5 olarak açıklamıştı.

Salı günü yayınlanan Eurostat verilerine göre, Euro bölgesindeki işsizlik oranı, çalışan nüfusun yüzde 6,4'ü ile haziran ayında da sabit kaldı ve şimdiye kadarki en düşük seviye olarak ifade edildi.

Haziranda işsizlik oranı 2022'nin aynı ayına göre 0,3 puan düştü. 2022'nin sonunda ve 2023'ün başında Euro bölgesinde Ukrayna'daki savaşın sonuçları ve enflasyondaki artışın tetiklediği ekonomik durgunluğa rağmen, işsizlik Nisan ayından bu yana görülmemiş bir seviyede düşmeye devam etti.

Haziran ayında AB'nin yirmi yedi üye devletinde yaklaşık 12,8 milyon erkek ve kadın işsizdi ve bunların 10,81 milyonu ortak para birimini kullanan yirmi ülkedeydi.

Fransa'da işsizlik oranı mayıs ayına göre değişmeden yüzde 7,1'de kaldı. Almanya'da yüzde 3 ile önceki aylarla aynı seviyede kalan işsizlik, İtalya'da yüzde 7,4 seviyesinde gerçekleşti.

AB'deki en düşük oranlar Çek Cumhuriyeti (%2,7), Malta (%2,6) ve Polonya'da (%2,7) kaydedildi. En yüksek oranlar İspanya (%11,7, Nisan'da %12,1 ve Mayıs'ta %11,9) ve Yunanistan'da (%11,1) kaydedildi.

Haziranda AB'nin tamamında yüzde 14,1 ve Euro bölgesinde yüzde 13,8'lik işsizlik oranıyla 25 yaşın altındaki gençler genel nüfustan çok daha fazla etkilenmeye devam ediyor.