Express: Ýslam topraðında Türk defneleri soldu

Express: Ýslam topraðında Türk defneleri soldu

Fransız Express dergisi, Suriye çatışmasının “Türk modeline” zarar verdiðini belirterek, bu modelin Arap devrimlerinin gündeminden hızlı bir şekilde kaybolduðunu kaydetti. Dergi, “Ýslam topraðında Türk defneleri soldu” dedi.

Christian Makarian imzasını taşıyan yazıda Türkiye’nin “Güçlü ülkeden, en zayıf halka haline geldi” dedi. Dergi, Türkiye’nin Suriye’de iç savaşın patlak vermesinden bu yana dış politikası izlendiðinde, bu “bölgesel büyük gücün” içine düştüðü bu durumda ne savaş alanına girebildiðini ne de girmek istediðini ifade etti.

Resmi olarak yürütülen “iyi komşuluk” politikasından geriye ne kaldıðını sorgulayan Express, daha geniş anlamda, bir ara 2011 Arap devrimlerini cezbeden “Türk modelinin” sürekliliðinden şüphe edilir hale gelindiðini ve bunun hızla devrimlerin gündeminden düştüðünü kaydetti.

Ýstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Meclisi’nin bir etkinlik gösteremediðini yerini Kahire’de kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’na bıraktıðına işaret eden dergi, bu transferin Mısır’ın liderliði ele geçirdiðinin çok belirgin ifadesi olduðuna dikkat çekti.

Sınırda tampon bölge oluşturma girişiminin uzunca tartışıldıðı hatırlatan dergi, Suriye sürgünlerinin artık güvenlik sorunu oluşturmaya başladıðını, yoksulluðu sürdürdüðünü ifade etti. Dergi, Katar’ın da desteði ile Suriye muhalefetine silah teslimatının da Türkiye-Suriye sınırı boyunca silahlı çatışmaları ateşlediðini ve bunun artan bir istikrarsızlık kaynaðı olduðunu vurguladı.

Kürt sorununun yeniden aktifleştiðine de işaret eden dergi, Türkiye’nin Ýran ile bozulan ilişkilerine de atıfta bulundu. Dergi, Türkiye’nin Suriye’de tüm ek angajmanlarının dış politikada büyük endişe ile karşılandıðını belirtirken, Türkiye kamuoyunun yüzde 70’inin Suriye’ye müdahaleye karşı olduðunu hatırlattı.

“Son olarak, Ankara’nın özellikle Gazze’deki Hamas’a desteði ile somutlaşan Arap dünyasındaki yatırımları Ýsrail ile siyasi ilişkinin kötüleşmesine yol açtı” diyen dergi, Türkiye’nin bu “gürültülü yeniden konumlanışının hiçbir sonuç vermediðini” kaydetti. Christian Makarian şöyle noktaladı: “Oysa Ortadoðu’nun ‘güçlü adamı’ olmaya yükselme niyeti ile Ýsrail-Arap çatışması üzerinde bir aðırlık sahibi olmamak arasında derin bir çelişki var. Ýslam topraðında, Türk defneleri soldu.”