FARC tek taraflı ateşkes ilan etti

FARC tek taraflı ateşkes ilan etti

Bir yılı aşkı bir süredir Juan Manuel Santos hükümeti ile barış müzakereleri yürüten Kolombiya gerilla hareketi FARC, 15 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere 30 günlük tek taraflı ateşkes ilan etti.

Kolombiya Devrimci  Silahlı Güçleri (FARC), Bogota hükümeti delegasyonu ile Kasım 2012'den bu yana müzakerelerde bulunduğu Küba'nın başkenti Havana'da yayınladığı açıklamada "Tüm birliklerimize, 30 gün boyunca tek taraflı olarak silahları ve düşmanlıkları durdurmasılarını emrediyoruz" dedi.

Bu bildiri Havana'da gerilla komutanı Pablo Catatumbo tarafından okundu.  FARC, hükümetten de aynı yaklaşımı beklediklerini bildirdi. Ancak Devlet Başkanı Santos, olası bir barış anlaşmasının imzalanmasından önce askeri baskıyı durdurmayı bugüne kadar hep reddetti.

Gerilla hareketi, askeri operasyonlar konusunda da birliklerine tetikte olmaları talimatını vererek, "düşmanın tüm saldırılarına hemen cevap verileceği" uyarısında bulundu.

Neden böyle bir karar aldıklarına ilişkin detay vermeyen FARC, "Hükümetin de bu jest karşısında operasyonlarını askıya alarak cevap vermesini umut ettiklerini" ifade etti.

Kasım 2012'de Havana'da görüşmeleri başladığında da marksist hareket FARC iyi niyet adımı olarak iki aylığına tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

FARC, 20 Kasım 2012 ile 20 Ocak 2013 arasında yapılan bu ateşkes için merkez-sağcı Santos hükümetinden de askeri operasyonları durdurmasını istemişti. Hükümet ise nihai bir anlaşmaya varmadan askeri baskıyı bırakmayı reddetmişti.

Cumartesi, Kolombiya'nın güney batısındaki İnza kasabasında bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu 8 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer patlamadan dolayı FARC'ı suçladı.  Askeri operasyonları durdurmayan Santos bu saldırı ardından, orduya "bir dakika bile ara vermeden" saldırı halinde kalma çağrısını yineledi. 2010 yılından beri iktidarda olan ve 2014 yılı seçimleri için yeniden adaylığını koyan Santos, "Askeri operasyonlar bir anlaşmaya varıncaya kadar sürecek" dedi.

Havana'da yapılan müzakerelerin bir aşaması daha Pazar günü son buldu. Bir sonraki görüşmeler 17 Aralık'ta başlayacak.

7 bin ila 8 bin savaşçısı olduğu tahmin edilen ülkenin en büyük gerilla hareketi olan FARC, anı zamanda Latin Amerika'nın da en eski gerilla hareketi durumunda. FARC, yaklaşık yarım yüzyıldır Kolombiya devletine karşı silahlı mücadele yürütüyor.

Bu çatışmalar sırasında yeni gerilla grupları sahneye çıkarken, devletin paramiliter güçleri ve kriminal çeteler de oluştu. Yarım yüzyılda yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti ve 4 milyonu aşkın kişi kayboldu.