Fas’taki depremde ölü sayısı 600’ü aştı

Fas’ın birçok ilini vuran 7 büyüklüğündeki depremin bilançosunu giderek ağırlaşıyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yeni bilançoya göre cumayı cumartesiye bağlayan gece meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 632'ye ulaştı. 

En az 329 kişinin de yaralandığı belirtilirken, bunlardan 51’inin durumunun ağır olduğu bildirildi. Bir önceki bilançoda 300’e yakın kişinin öldüğü belirtilmişti. Bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor. 

Rabat merkezli Bilimsel ve Teknik Araştırma Ulusal Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre deprem El Havuz ilinde 7 büyüklüğünde meydana geldi. Derpem Marakeş, Azilal, Varzazat, Şişava, Tarudant, El Havuz bölgelerinde büyük tahribata ve paniğe neden oldu.

Amerikan Jeofizik Enstitüsü (USGS), depremin merkez üssünün başkent Rabat'ın 320 kilometre güneyindeki turistik kent Marakeş'in güneybatısında olduğunu bildirdi.

Deprem yerel saatle 23.11'de, 18,5 kilometre derinlikte meydana geldi.

Fas medyası, bu depremin bugüne kadar ülkede bilinen en güçlü deprem olduğunu duyurdu.

24 Şubat 2004'te Rabat'ın 400 km kuzeydoğusundaki El Hüseyma ilini Richter ölçeğine göre 6,3 derecelik deprem sarsmış, 628 kişi ölmüş ve ciddi maddi hasar meydana gelmişti.

29 Şubat 1960'ta meydana gelen bir deprem, ülkenin batı kıyısındaki Agadir'i yerle bir etmişti. Bu depremde 12 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.